Dikkat! Spoiler İçerir:))
2021 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 02:37
Öncelikle bir ütopta ve distopya sentezli bu kitap 26. yüzyılda Londra'da geçmektedir. Henry Ford'un Tanrı(!) olarak görüldüğü bir yönetimle başlayalım.... Bu ütopyadaki insanlar doğarak değil, önceden belirlenmiş rollerini gerçekleştirmek üzere kuluçkalardan çıkarılmışlardır. Çocuklara eğitim hipnopedya (uykuda eğitim) denen yolla telkin edilir. Bu eğitim öyle bizim çocuklarımızı büyütürken öğretilen değerler ve bilgilerden ziyade cinselliğin çocuk yaşta normal gösterilip, ölecek olanların Hastane halinde bir yerde olup çocukların oraya kreş gibi gidip, ölümün her evresini görmelerini sağlayan bir eğitim. Aile, anne,baba kelimelerinin lanetli birer kelimeden ibaret olduğu, bir insanın birden fazla insanla cinsel ilişkide bulunabileceği, kitapta geçen tabirleriyle"Toplu seks Popolu seks", "Herkes herkes içindir!" gibi sloganlarıyla desteklendiği bir ütopya... Duygu, sevginin olmadığı tamamen robotlaşılan insanlar ve bu insanların "Soma" adı verilen uyuşturucuyu kötü zamanlarında {Kitaptaki tabiriyle :Mutluluk veren hap} düzenli olarak içtikleri ve kendinden geçtikleri bir hayat. Kitapta dikkat çeken yer yer cümleler de yok değil. "Tenimden dolayı beni istemiyorlar... gibi" Bir İngiliz olan yazarın, Amerika'da görülen çoğu şeyden esinlenerek yazdığı söylenebilir. Bir hiciv niteliği taşıyan bu kitap Amerika'nın yaşamına yer yer benzetilmektedir... Özgürlük, Cinsellik, Irkçılık gibi kavramlara yüklenen anlamlar.... Kitap George Orwell'ın 1984 kitabından yola çıkılarak veya onunla kıyaslama yapılmasından yola çıkarak bu kitabın daha açık, anlaşılır ve güzel olduğunun kanaatindeyim...Ben keyifle okudum, umarım sizlerde okurken beğenirsiniz..... Keyifli okumalar Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya
Bilim
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,2bin okunma