2020 16. kitabı
Zeynep Selvili Çarmıklı, kitabının başında bizi üniversite dönemine, ilk panik atağını yaşadığı yere, götürüyor. Kendi çaresiz hissedişini, korkularını, kaçındıklarını, bırakmak zorunda kaldıklarını, mücadelesini, tüm açıklığıyla bizimle paylaşıyor. Panik atak esnasında düşüncelerden nasıl kaçmaya çalıştığını ve “düşünmemesi gerektiğini” düşündüğünü anlatıyor.Ve buradan çıkıyor “Pembe Fili Düşünme”. Zihnimiz bir şeyi düşünmemeye dair komut aldığında, bir yandan farklı şeyler düşünmemizi sağlamaya çalışıyor, bir yandan da “Pembe Fil”i düşünüp düşünmediğimizi kontrol etmeye. Hal böyle olunca pembe fil her zaman bir uyarı levhası gibi orda duruyor. Peki düşünmemeye çalışmak çözüm değilse ne yapacağız? Yazar bizi burada o dönem kendisinin de tanıştığı “kabul ve kararlılık” ekolüyle tanıştırıyor. Kendini ve düşüncelerini gözlemlemenin önemi, kendini tanımanın yolları, kendimiz için kullandığımız etiketlerin kısıtlayıcılığı üzerine düşünmemizi sağlıyor. Farkındalık çalışmalarıyla okuyucuyu da kendini düşünmeye iten bu kitap kitaplığınızda yer almalı. Ve belki @z.zeynepselvilicarmikli ‘nın da dediği gibi: “Hayatınızın belgeseli çekilirken insanların sizi tanımlayacağı değerlerinizi belirlemede” size bir adım attırmalı. .
Psikoloji
Pembe Fili DüşünmeZeynep Selvili · İnkılap Kitabevi · 202411,6bin okunma