2008 2. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2008 20:08
Mehmed Alagaş – Taş İnançsız bir gencin iman yolculuğunu merkeze alan, sade ama düşünsel olarak dikkatli okunması gereken bir kitap. “Taş”, klasik bir tartışma metni gibi ilerlemiyor. Daha çok bir sorgulama ve fark ediş süreci üzerinden şekilleniyor. İnançsız bir bakış açısından başlayıp, varlık üzerine düşünmeye doğru evrilen bir içsel yolculuk sunuyor. Kitabın temel iddiası güçlü: İnsan, yalnızca büyük mucizelerle değil; bir taşla, bir kum tanesiyle, yani en basit görünen varlıkla bile hakikate yöneltilebilir. Bu yaklaşım, eserin en çarpıcı tarafı. Kozmolojik ya da ağır felsefi argümanlar yerine, gündelik ve somut örnekler üzerinden bir bilinç inşa etmeye çalışıyor. İnanç meselesini metafizik soyutlukta değil, varlığın en küçük parçasında temellendiriyor. Dili akıcı ve yalın. Okuru yormayan, kavramları karmaşıklaştırmadan aktaran bir üslubu var. Bu yönüyle özellikle genç okur için erişilebilir bir metin. Ancak sade anlatım, yüzeysel bir içerik anlamına gelmiyor; alt metinde ciddi bir varlık ve anlam sorgulaması bulunuyor. İnanç konusuna farklı bir perspektiften yaklaşmak isteyenler için kısa ama etkili bir okuma deneyimi sunuyor.
Din
TaşMehmed Alagaş · İnsan Dergisi Yayınları · 2013863 okunma