Mehmed Alagaş

Taş Konusu

Bu yamaç öylesine yüksek, öylesine heybetliydi ki, dünyanın ucu, en uç noktası olarak geliyordu gözüne!.. Okul ve gençlik yıllarında dünyanın en yüksek dağı olarak Everest'in öğretilmesi de, onun bu yamaca olan bakışını hiç ama hiç değitirememişti. Everest ne kadar yüksek olursa olsun, birisi değildi. Hem Everesti bütün insanlarla paylaştığı zaman, kendi hissesine kaç santim düşerdi ki!... Oysa insanların geneliyle bir dağa sahip olmaktansa, tek başına bir tepeye sahip olmak çok daha önemli, çok daha anlamlıydı onun için! (Arka Kapak)
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 79Yayınlanma Tarihi: Ekim 2000Yayınevi: İnsan Dergisi Yayınları
ISBN: 9789756062173Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:

Puan

8.510 üzerinden
165 Puan · 45 İnceleme

Taş Yorumları ve İncelemeleri

23 Temmuz 21:52
7/10 puan verdi
Bu yamaç öylesine yüksek, Öylesine heybetliydi ki, dünyanın ucu, en uç noktası olarak geliyordu gözüne. Okul ve gençlik yıllarında dünyanın en yüksek dağı olarak Everest'in öğretilmesi de, onun bu yamaca olan bakışını hiç ama hiç değiştirmemişti. Everest ne kadar yüksek olursa olsun, bir Everesti milyarlarca insanla paylaşacak birisi değildi. Hem Everesti bütün insanlarla paylaştığı zaman, kendi hissesine kaç santim düşerdi ki? Oysa insanların geneliyle bir dağa sahip olmaktansa, tek başına bir tepeye sahip olmak çok daha önemli, çok daha anlamlıydı onun için. Evet, onun Everesti bu yamaç idi. Yıllar geçerek kendisi büyümüş, fakat iç dünyasındaki bu görkemli yamaç, hiç mi hiç küçülmemişti. Ve şimdi o, dünyadan ayrılmak için gelmişti. Nitekim dudaklarından gayriihtiyari dökülen sözler, bu bilincin, bu isteğin, bu sevginin bir ifadesidi.. Dünyada bir amacı gayesi ve varlığının bir nedenin bulamayan yada anlayamayan bir gencin Veda yamacı hikayesi. İnsanlardan ve insanların hayat psikolojisinden nefret eden bir genç.İman, bir yaratıcı olduğuna inanmayan biri. Genç yaşamını sonlandırmak için en uygun olan yerin veda yamacı adını verdiği dağın olmasını konusunda fikir sahidir. Her şeye son vermek için evinden çıkıp veda yamacına doğru yolculuk yapıp tepeye yakın yerlerde bir ihtiyar ile karşılaşır. Ve asıl hikaye ihtiyarla beraber o geçen geceden sonra başlayactır...
18 etkileşim
Dem

Dem

@harflerin_dili
15 Ocak 18:48
8/10 puan verdi
Taş kitabında, toplumun monotonlaşmış hayat stilinden sıkılan bir gencin aklında oluşturmuş olduğu cevap ve düşüncelerle bir intihar yoluna adım atmasını anlatıyor. Genç adam küçüklüğünden beri gördüğü bir tepeyi kendisine veda tepesi olarak seçiyor ve oradan intihar etmeyi düşünüyor. İntihar girişimine kendisini iten bir sürü halinde yaşayan insanlar ve insanların davranışları oluyor. Kendisinin iç alemine hayata dair hiçbir mana katamadığı için özel bir son hazırlamak istiyor kendince. Veda tepesine çıkarken orada küçük bir kulübe, kulübenin önüne de yaşlı bir adamla karşılaşıyor. Kitabın olay akışı burada başlıyor diyebiliriz yaşlı adam ve gencin arasında geçen soru cevaba dayalı diyaloglar beni çok etkiledi. Evrenden tutun, manevi hayata ve inanca kadar birçok sorunun farklı yöntemlerle cevabını veriyor ihtiyar adam. Benim en çok hoşuma giden ihtiyar adamın sergilemiş olduğu davranışlardı. Karşısındaki kişi kendi inancına ortak olsun veya olmasın soru cevap içindeyken her zaman karşısındakine sergilediği saygılı tutum, insanı doyuran has cevaplar ve bu cevabı uygun örneklendirmeler vermesiydi. Bir kişinin bir bilgiyi bilmesi çok da önemli değilmiş aslında. O bilgiyi karşısındakine nasıl aktardığı önemliymiş.
8 etkileşim
ÖZLEM YILDIRIM

ÖZLEM YILDIRIM

@Mozi
25 Ekim 2022 22:13
10/10 puan verdi
Kitap günümüz insanlarının özellikle gençlerin neredeyse hepsinin kendini içinde hissettikleri boşluğu hisseden, bundan bıkmış ve intihara giden gencin başına gelenleri anlatıyor kısaca. Durup kendimizi göremediğimiz, tanıyamadığımız günümüz hayat hızında, bu kısa kitabı okuyarak en azından bir farkındalık oluşturabiliriz kendimizde.
8 etkileşim
Gri

Gri

@_gri
18 Şubat 17:00
Puan vermedi
İntihar etmek isteyen bir gencin yola çıkmasıyla uçsuz bucaksız bir yerde bir ihtiyar ile karşılaşması sonucunda bir taş parçası vesilesiyle gencin müslüman olması..tek solukta okunup bitirilecek bir kitap..akıcı ve merak uyandıran..
4 etkileşim
ayfer akdeniz

ayfer akdeniz

@ayferX
16 Eylül 2021 13:38
Puan vermedi
Ateist bir gencin intihar için çıktığı, veda tepesi olarak adlandırdığı, uçuruma doğru yol alırken tepeye varmadan bir kulübede yaşayan yaşlı müslüman bir adamla karşılaşır bu karşılaşma gencin hayatını kurtarır. Çünkü genç hayattan usanmış, insanlardan nefret eder olmuş, hiçbir şeyden zevk almaz haline gelmiş, tam intihara doğru yürürken yaşlı müslüman adamın ona sorduğu sorularla yüz yüze gelmiştir. Sonrasında asıl yaratılış gayesini düşünmeye başlar ve uçuruma düşmekten kurtulur.. Kitab , bir solukta okunabilecek bir türde olup verilmesi gereken ana mesajı okuyucuya sunuyor.. Kitabı okuyun, okutun..
7 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

Mehmed Alagaş
Mehmed AlagaşYazar, Derleyen · 35 kitap
Mehmet Alagaş,güzel bir müslüman olmak için nasıl düşünülmesi ve nasıl yaşanılması gerektiği sorusunu Kuran-ı Kerimde arayan ve bulduğu Kurani gerçekleri insanlarla paylaşmaya çalışan Allahın bir kuludur.

Taş Sözleri ve Alıntılar

23 Temmuz 13:53
Bir insandı, fakat ne tuhaftır ki en çok insanlardan rahatsız oluyordu. Belki de salt olarak insandan değil, insanların meydana getirdiği bu sürüden veya sürüleşen bu insanlardandı rahatsızlığı..
24 etkileşim

23 Temmuz 19:35
Önemli olan hangi zirveden ayrılındığı değil, hangi çukura düşüldüğüdür..
24 etkileşim

23 Temmuz 20:34
Herhangi bir meseleye önyargılı yaklaşım, o meselenin gerçeğini gölgeleyen bir yaklaşımdı.
19 etkileşim

23 Temmuz 21:54
-Bu bir taş. Mucize değil ki. +Mucize olması için konuşması mı gerekir? Var olması yetmez mi?
38 etkileşim
Hatice

Hatice

@htcogl
25 Temmuz 20:00
Öksürmek istedikleri zaman öksüremeyen, kaşınmak istedikleri zaman kaşınamayan, esnemek istedikleri zaman esneyemeyen, yani, yani yaşamak istedikleri gibi yaşayamayan bu insanlar, yine de memnundular, yine de memnundular bu tuhaf ve tutsak durumlarında!.
7 etkileşim

Taş İletileri

Tümünü gör
Yeni kitaplar almışım keyfime diyecek yok :)
İsmet Özel
İsmet Özel
üstadımızın kitapları ile seyahat kitapları bu seferlik tercihim oldu :)
Erbain
Üç Deniz Ötesine Seyahat
Üç Deniz Ötesine Seyahat
Seyahat Jurnali
Seyahat Jurnali
Asıl bilgi, insanın cehaletinin sınırlarını tanımasında yatar.🤛🏽