···Okunma: 31 Ocak 2021 20:07 Herkese merhaba
Fransız pedagog Jules Payot’un eseri “İrade Terbiyesi” dilimize ilk olarak 1926 senesinde İbrahim Ethem tarafından “Terbiye-i İrade” ismiyle kazandırılmış.
Cemil Meriç; “disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” demiş.
Bir modern marifetname diyebiliriz. Marifetname bir ansiklopedi, bir anektod. Konunuz bir astroloji bir doğa bilimi veyahut bir tarih bir felsefe olabilir. Kısa ve özlü bir anlatım bir marifetname, bir anektod olur. Jules Payot, insanın iradesi üzerine “öykücük” diye nitelendirebileceğimiz bir başyapıt çıkarmış. Etkisi, yıllar sürecek bir başyapıt.
Okurken ne yazık ki, 20li yaşlarınızın sonundaysanız bir keşkeler denizinde bulabiliyorsunuz kendinizi. Çünkü kanımca bu eser daha çok genç yetişkinlere özgü bir amaçla ortaya çıkarılmış. Lise çağını atlatmış, üniversitesini kazanmış ve tek başına koca bir şehirde büyüyen bir yetişkin sürecinde gencin, attığı her adımın, kurduğu her arkadaşlığın, uykusuz her gecenin, özgürlüğü ellerine verilmiş ve bu özgürlükle çok yükseklere kontrolsüzce uçan gencin hazin düşüsünü, vaktinde bitmeyen üniversitenin sebebini iradeye bağlıyor. Daha doğrusu iradesizliğe.
Tabi bu kitabı okumak için bir üniversite öğrencisi olmanıza gerek yok. İrade istenilince kazanılabilen bir olgu. Tek şey istemek. Bu istemeyi nasıl sağlayacağının reçetesini veriyor sana; derin düşünme ve eyleme geçme. Tembellik ve iradesizlik kıskacından çıkmak isteyen herkese bir tür kılavuz.
Geç kalsamda okuduğuma mutlu olduğum bir kitap. Unutmayın ki, hiç bir şey için ne geç ne de güç.
Kitaplarla kalın