İrade Terbiyesi

Jules Payot

Herkesin bildiği
2022 13. kitabı
Okunma: 06 Mart 2022 15:28
Jules Payot , Fransız pedagog ve Fransızca öğretmenidir.Rektörlük de yapmıştır. Sosyolog Emile Durkheim e karşı pedogoloji ile alakalı bir öğretmenlik yapabilme şansını kaybetmiştir. İrade Terbiyesi adlı kitabı Vatikan tarafından kara listede yer almıştır.Bu eser, 32 den fazla dile çevrilmiş bir eserdir.O dönem için Vatikan tarafından 13 yasaklı kitaptan biri idi.Nedeni ise, ailelerin bu kitabı okuduktan sonra ayinlere katılmayı reddetmesidir.Neden reddettiklerini kitabı okudum ama anlamadım.Anlayanlar aydınlatırsa sevinirim. İrade Terbiyesi, Éducation de la Volonté adında 1895 yılında Fransızca olarak yazılmış olup, Payot un ilk eseridir.1926 da kitabı ilk olarak ülkemizde İbrahim Ethem çevirmiştir. Kitabın çok fazla çeviri yayını var.Ben Kırmızı Kedi den okudum ve beğendim.Kitap şunu belirtmek gerekir ki çok ağır.Arka arkaya okuyamıyosun.Kafan almıyor yani kısaca.40 50 sayfadan sonra beyin, bugünlük yeter Emre diyor.Bana müsade diyor.Bende peki sana daha fazla zulüm yapmayım, zaten kafaya girmiyorsa boş okumanında anlamı yok diyorum ve kenara çekiliyorum.Ağır bir dili olmasına rağmen kitabın verdiği mesajlar bi o kadar basit ama. Eee peki Payot bizlere neler söylüyor : İnsan kendini geliştirmeli, farkındalık özelliği sürekli açık olmalı,okumalı,çabalamalı,dikkatli olmalı,kendi üzerinde yoğunlaşmalı ve düzenli olmalı der. Kitabın genel anlattıkları peki neler derseniz : İsteksizlik genel bi irade düşmanı der bize Payot.Çaba harcamadan birşeyler elde etmek insanın en büyük isteğidir ama bu imkansızdır der.Eğitim, irade için önemlidir der.Eğitim sistemi genelde tek tip birey yetiştirir ve üniversite çağına gelen birey yalnızlaşır der.Çevre seçimi bu nedenle çok önemlidir der.Boş işlerle uğraşan bir bireyin oluşma nedeni çevredir der.Sabırlı birey irade eğitimi konusunda 1-0 önde
2025 34. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2025 23:54
Okurken o kadar sıkıldım ki kolay kolay bir kitabı yarıda bırakmam ama bu kitap bu konuda çok zorladı beni, belki başka bir zaman tamamlarım bilmiyorum. Normalde yarıda bırakmak hoşuma gitmez ama bu sefer kendimi zorlamıyacağım pekte abartılacak bir kitap değil bence.
2022 9. kitabı
Psikolojiyle, felsefeyle harmanlaştırılmış bir eser. İrademizin zayıflığını ve bu zayıflığı nasıl yüksek tutabileceğimizi anlatıyor yazar. İrade her türlü koşuldan etkilenir. Düşünce, çevre, duygular, beden, dış etkenler vs. Bu tip durumlar iradenin yapmak istediği şeyi engelleyip kişiyi tembelliğe daha çok iter. Ancak dikkat edin, yukarıda saydığım etmenleri iyi kullanırsanız eğer, bunlar iradeyi yükseltir ve dinç tutar, ne de olsa insansız ve seçim elimizde. Tembelliği de çalışkanlığı da biz seçeriz dolayısıyla düşünce, çevre gibi durumları kendimize yöneltip, onları bize benzetebiliriz. Aklımıza gelen bir fikri yapmak için olumsuz düşüncelerle mücadele etmemiz bile iradeyi kazanmak için bir basamak olduğunu gösterir. Kitabı okuduktan sonra gerçekten de tembel yönlerimi gördüm, bana tembel yönlerimi kapı gibi suratıma çarpıştığı için biraz da utandım. Şöyle düşünün bir kere geliyoruz hayata ve bu hayatı sürekli erteleyerek yaşamayı ve bitirmeyi tercih ediyoruz ama neden? Nedenini sorgularken bile, yine bir kaçma, cevabı bulmak için erteleme ihtiyacı duyuyoruz. İradenin zayıflığını geç fark etmek kötü değildir, önemli olan iradeyi ayağa kaldırıp, hayata yeni iradeyle yeni bir sayfa açabilmektir. Kitabı beğendim, kesinliklee okuyunn, şimdiden keyifli okumalar dilerim
2023 25. kitabı
20. Yüzyılın başında Fransa'da eğitimin laikleşmesine öncülük eden ünlü pedagog Jules Payot'un tartışmasız en önemli eseri. Kısa sürede pek çok dilde tercüme edilerek bütün dünyada eğitimcilere yol gösteren bir kitap. Uzun süre Vatika'nın yasaklılar listesinde yer alan, hatta çocuklarına bu kitabı okutan ebeveynlerin kiliselere alınmaması bile salık verilen bir kitap. En temelde bir kişisel gelişim kitabı.. Kitabın belirli kısmından anladığım şey şu ki; Amaç belirleyip o yolda ilerlemek zihin kontrolü gerektirir üstün farkındalık şarttır. Bunlar duyguları umursamamak ile değil onlara başka şekilde başa çıkmak ile mümkündür. Bir hissi veya düşünceyi yaratabilecek sonuçları ile ciddiye alıp almamamız gerektiğini belirleriz. Düşünceler hisler yoluyla kontrol edilir. Hisler ise farkındalığı yüksek olan bir zihinle. Zihni bulandıran bir fikir tasarısı zaten alınmış bir karardır. Kitap tam da bu noktada fikri zihni bulandırmaya ile hissi iradelemeyi buna nelerin neden olduğunu ve bu fikrin zihni beni aptallardan ayırıp ayırmayacağını, çalışmaya olan tutkunun artıp artmayacağını vb. sorgulamya teşvik eder. Kitaptan çıkardığım en büyük dersler; > karakter değiştirilebilir. >zeka kullanılmadıkça körelir. >alışkanlıklar hafife alınmamalı. > özgür olma hakkını kazanmayan kimse özgür değildir. Arzu gereklidir ve özgürleşmeyi istemeli. >fikirler duyguları oluşturur. > Fikir>Duygu>Alışkanlık. >seçim zorunludur çünkü seçim yapmamak da bir seçimdir. Okurken çoğu kez beynimin yandığını ciddi anlamda hissettim. Üst üste 50 sayfa bile çoğu kez okuyamadım. Aslında okurken çok ağır gelse de düşünce, fikir ve söylemek istenilen şeyler gayet basit. Tam olarak beklediğim gibi çıkmasa da bana katkısı oldu. Okumak isteyen herkese şimdiden keyifli okumalar dilerim (:
2021 106. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 23:59
Bir roman akıcılığında olmasa da, içerdiği bilgi ve fikirler ile herhangi bir romandan çok daha faydalı olacağını düşündüğüm kitapların yanında yerini aldı hafızamda. Bitmesi uzun sürse de, aynı paragrafı defalarca okumak zorunda kalsam da, yine de verdiği kazanca baktığımda, oldukça kazançlı çıktığımı düşünüyorum bu eseri okumakla... Özellikle 18-25 yaş aralığındaki okuyan genç kitleyi hedef alan yazar, irade terbiyesi konusunda kulağa küpe olacak çok güzel bilgiler ve yöntemlerden bahsetmiş, ancak yaşa bakmaksızın herkesçe yılda bir defa okunabilecek nitelikte bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu özelliği ile başucu kitabı olmayı zorluyor düşüncesindeyim, defalarca okunabilir. Özellikle ilk 100 sayfası sıkıcı gelse de pes etmeden okumayı sürdürmelisiniz, kitap bittiğinde çok şey öğrendiğinizi düşünecek ve iyi ki okudum hissine sahip olacaksınız. Son olarak; Kırmızı Kedi Yayınlarından okuduğum kitabın bazı bölümlerini başka yayınevlerinin çevirileri ile kıyasladığımda oldukça fark olduğunu gördüm, hangisi daha isabetli bilemiyorum ama okuduğum yayınevini tavsiye edebilirim. İyi okumalar dilerim.
2023 20. kitabı
Kitabın İlk Yarısında Felsefe Ve Psikoloji Zeminini Anlattığından Dolayı İrade Kısmı Biraz Ağır Gelmiş Buna Binaen Yazar Toplumların Düşünce-Ahlak Yönünden Sapma Aşamalarını Özellikle Sanat Zannedilip Sanat Olmayan Sınırının Dışına Çıkarılmış AŞK hususunu Filmlerle,Dizilerle Vb. Kapitalizm Oyunlarıyla İnsanların Hoşgörü,Fedakarlık,Nezaket,Cinsel Şehvet gibi konularda yozlaştırıldığını Benim Kanaatime Göre Gayet Başarılı Bir Şekilde Analiz Etmiştir.
2021 10. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 13:17
Daha çok öğrenci kitleyi hedef alarak yazılmış bir kitap ,okuma klübü analiz kitabı olduğu için de okudum tabiki her insanın yararlanacağı güzel bilgiler var kitap içersinde irademizi terbiye yolunda ilerlemek için...Fakat yazarın kadınları küçümser tavırları gördüm birkaç yerde ve kadına olan günümüz de bile geçerli bu tavır beni çok rahatsız etti yinede faydalı bir eser...
2021 34. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2021 20:59
Bu kitap hakkında duyduğum şeyler, kitabı okumak için beni heyecanlandırmıştı. Ama kendi adıma, içerisinde değerli bilgiler olsa da okuması kolay bir kitap olduğunu söyleyemem. Ben bunu okuduğum yayınevine bağlıyorum. Daha yalın ve yormayan bir anlatımla kitap daha da faydalı olabilirdi. Bu kitaptan esinlenerek yazılan Ali Fuat Başgil'in Gençlerle Başbaşa isimli eserini okurken daha çok keyif almıştım ve iradem üzerine bir şeyler yapmam adına beni daha çok hırslandırmıştı.
İnsan ve Duygular
İrade Terbiyesi
2021 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 20:07
Herkese merhaba Fransız pedagog Jules Payot’un eseri “İrade Terbiyesi” dilimize ilk olarak 1926 senesinde İbrahim Ethem tarafından “Terbiye-i İrade” ismiyle kazandırılmış. Cemil Meriç; “disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” demiş. Bir modern marifetname diyebiliriz. Marifetname bir ansiklopedi, bir anektod. Konunuz bir astroloji bir doğa bilimi veyahut bir tarih bir felsefe olabilir. Kısa ve özlü bir anlatım bir marifetname, bir anektod olur. Jules Payot, insanın iradesi üzerine “öykücük” diye nitelendirebileceğimiz bir başyapıt çıkarmış. Etkisi, yıllar sürecek bir başyapıt. Okurken ne yazık ki, 20li yaşlarınızın sonundaysanız bir keşkeler denizinde bulabiliyorsunuz kendinizi. Çünkü kanımca bu eser daha çok genç yetişkinlere özgü bir amaçla ortaya çıkarılmış. Lise çağını atlatmış, üniversitesini kazanmış ve tek başına koca bir şehirde büyüyen bir yetişkin sürecinde gencin, attığı her adımın, kurduğu her arkadaşlığın, uykusuz her gecenin, özgürlüğü ellerine verilmiş ve bu özgürlükle çok yükseklere kontrolsüzce uçan gencin hazin düşüsünü, vaktinde bitmeyen üniversitenin sebebini iradeye bağlıyor. Daha doğrusu iradesizliğe. Tabi bu kitabı okumak için bir üniversite öğrencisi olmanıza gerek yok. İrade istenilince kazanılabilen bir olgu. Tek şey istemek. Bu istemeyi nasıl sağlayacağının reçetesini veriyor sana; derin düşünme ve eyleme geçme. Tembellik ve iradesizlik kıskacından çıkmak isteyen herkese bir tür kılavuz. Geç kalsamda okuduğuma mutlu olduğum bir kitap. Unutmayın ki, hiç bir şey için ne geç ne de güç. Kitaplarla kalın
Psikoloji
2025 6. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2025 02:34
Uzun soluklu bir okuma süreci oldu. Kitap 296 sayfa ama içeriğindeki bilgiler, alıntılar, yazarların sözü, söyleyişisi ile baya dolu dolu bir kitap olmasını sağlamış. Haliyle bir solukta okuyup anlayıp ve algılanılcak gibi değildi o yüzden biraz zamana yayarak tadın da bırakarak okumak istedim. İçeriğindeki yazım dili psikolojik terimleri bol olan, 1895'de yazılmış olmasına rağmen tamamen hala aynı şekilde günümüze de hitap eden bir türden. İrade sorunu günümüzü baz alarak düşünürsek ; teknoloji ve gelişme çağı olmasından, insanların bu nedenleri öne sürerek yapamadığını savunucak olsa da geriye dönüp 1895'den bugünümüze dayanmış bir durum süregelmiş ve hala ciddi bir sorun olduğunu farkettiğimizde anlıyoruz ki; İrade zamanla mekanla değil kişinin yapısıyla gerçek bir "irade" istikrarla oluşuyor. Ama ne yazık ki günümüz "İrade Terbiyesinden" yoksun yaşayıp "İrade Terbiyesizliği" yaşıyor. Bu kitaba başka bir isim konulcak olsa " İrade Sözlüğü" derdim. Elimin altında tutup bir ders kitabı gibi ihtiyaç duydukça açıp okuyacağım bir kitap.

Jules PayotYazar · 6 kitap
Payot 1859 yılında Chamonix'te doğdu. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında çok az şey biliniyor; bununla birlikte bazı kaynaklar onu, örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya koymaktadır. 1907'de Aix-en-Provence'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde rektörlüğe atandı. Payot 1939'da öldü. En ünlü kitapları arasında 1909'da yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Éducation de la volonté (İrade Terbiyesi) vardır.