kabir azabının delili nedir
Din
Sizin güruhun reddetmesi
Emre YILMAZ
Hac Suresi 7 ayet Gerçek şu ki kıyamet saati yaklaşarak gelmektedir onda şüphe yoktur Gerçekten Allah kabirlerde olanları diriltecektir Yasin Suresi 51 ayet Sura üfürülmüştür böylece onlar kabirlerinden (diriltilip) Rablerine doğru (dalgalar halinde) süzülüp giderler Kaf Suresi 42 ayet O gün o çığlığı bir gerçek (hak) olarak işitirler İşte bu (dirilip kabirlerden) çıkış günüdür. Kamer Suresi 7 ayet Gözleri zillet ve dehşetten düşmüş olarak sanki yayılan çekirgeler gibi kabirlerinden çıkarlar Mearic Suresi 43 ayet Kabirlerinden koşarcasına çıkarılacakları gün sanki onlar dikili birşeye yönelmiş gibidirler peki bu ayetleri nereye koyacağız
ebu hanife'nin "kabir azabı haktır" demesi.
Emre YILMAZ
Ebu Hanife büyük alimdir ama islam dinine delil yalnız kurandır Ebu hanife neye dayanarak bunu söyledi onun delili nedir peki
Ben çıksam desem ki sen yoksun,Emre Yılmaz diye birisi yok! İspat et desem; Kur’an’da Hz.Adem’in yaradıldığından bahsedersin, İnanmadım derim, Dur bilimsel olarak açıklayalım dersin; Biyolojik olarak doğumdan,hücreden bahsedersin, Tıbben anatomiden bahsedersin, Felsefik ve psikolojik olarak delil getirip düşünceden,varlıktan bahsedersin.. Uzayıp gider. Yani ne diyorum: Bir meseleyi sadece Kur’anda bulamadım diye yok sayamazsın! Eğer senin fikrinle hareket edersek ve bende Nihilistsem misalen sen bir hiçsin derim öyle varsayarım!
Gününüz güzel olsun :) Sorunuz çok güzel ama tavsiyem bu tür soruları herkese değil, bilgisine güvendiğiniz kişilere sormanız yönünde. Bu tür meseleler gaybî meseleler olarak adlandırılır. Yani ispata değil inanmaya dayanır. Kabir konusu da gaybi bir meseledir. Yine de delil konusunda ısrarcı iseniz şunu söyleyebilirim; yalnızca zahir olana değil, zahirin içinde bulunan işarî mânâlara da delil denir, zaten ilim ehli olmanın zorluğu bu gibi mânâları kavrayabilmekte yatar. Takdir edersiniz ki bilinen konularda herkes fetva ehliyetine sahip gibi davranır :) Hesaptan evvel azap çekmeye işaret eden ayetleri ve şehitlerin şu anda ölü olmadıklarını bildiren rivayetleri kabir konusundaki deliller arasında sayabiliriz.
Genelde kabir azabı ile ilgili olan bu konu Mü'min suresi 45.-46.ayetler bağlamında ele alınır fakat bu konu daki ihtilafların en büyük sebebi müphemlikten kaynaklanmaktadır. Ancak Kur'an'ın mücmelini tafsil, müphemini tayin eden Hz. Peygamberin hadisleri bulunmaktadır.