·419 syf.····Okunma: 01 Mart 2021 19:15 Kitap incelemesine geçmeden önce Huzur, beni fazla tatmin edemedi; kitabı okurken çoğu vakit sıkıldım. Yazarın, cümleleri uzatması fazlasıyla sıkılmamda etkili oldu lâkin buna karşın kitapta birçok güzel cümle mevcûttu.
Kitapta mâzi-şimdi-gelecek, medeniyet-ilkellik, yeni-eski, garp-şark mukâyesi, Mümtaz ve arkadaşlarının ülkelerinin geçmişini, geleceğini sık sık tartıştıkları, İstanbul betimlemeleri ve İkinci Dünya Savaşı'nın çıkma ihtimâli olduğu dönem etrâfında Nuran ile Mümtaz'ın aşkı inşâ edilmiş. Kitap; dört bölüm hâlindedir ve sırasıyla İhsan, Nuran, Suat, Mümtaz başlıklarına tasnif edilmiş. Karakterlere gelirsek, Mümtaz; geçmiş ve gelecek arasında sıkışıp kalmış ve şimdiyi düşünmeyen biri ama Nuran ile tanıştıktan sonra şimdiki zamanı daha çok önemsemiştir. Nuran ise eşinden boşanmış ve bir çocuğu olan bir kadındır. Mümtazla tanıştıktan sonra kızı, annesi, eski eşi Fahir'in barışma mektubu, kendisini seven evli ve iki çocuklu Suat'ın aşk mektubu ile Mümtaz arasında kalmış mütereddit biridir. Mümtaz ile Nuran, tam evlilik hazırlığı yaparken evlerinde Suat'ın intihârıyla karşılaşmış ve Nuran'ın bu ölümden suçluluk duyup Mümtaz'dan ayrılmasıyla bu aşk hüsranla bitmiştir. Kezâ Mümtaz da Suat'ın ölümünden kendini suçlamış; Suat'ın hayali, Mümtaz'ın peşini bırakmamıştır.