Sen Bu İşe Ne Diyorsun?
2021 13. kitabı
Okunma: 02 Mart 2021 19:29
Merhabalar, Sizi, çok iyi bir kitapla tanıştırayım, kitap biraz eğlendirip biraz da düşündürecek ama madem düşünmek bizim işimiz diyoruz eğlence kısmı da kazancımız olsun. Haydi sizinle yaşamımızda her zaman karşılaşacağımız küçük (belki de büyük) sorunlarla yüzleşirken kendimizle (yeniden) tanışacağımız, eğlenceli bir 'filozof oyunları' da vaadeden bir festivale gidelim.. Marcus Weeks elimizdeki bu kitaba Nietzsche Bu İşe Ne Derdi? adını vermiş olsa da yalnızca Nietzche'nin değil, görüşlerine başvurduğu başka filozofların da bazı gündelik sorunlar karşısındaki temel felsefi düşüncelerini mantık vitrinimize koyduğu bir kitap. Bakmayın kitabın adının Nietzsche Bu İşe Ne Derdi? olduğuna, yazar son tahlilde okuru -Nietzsche ve diğerlerini boş ver, bu meseleler karşısında "asıl sen bu işe ne derdin?" sorusu ile başbaşa bırakmayı amaçlamış olmalı.. Öyle olmalı, çünkü eski ve yeni filozofların bazı meseleler karşısındaki görüşlerini kendinize göre yorumlayıp sonunda ''ben olsam böyle yapardım'' diyebileceğiniz seçenekleri önümüze koymuş. Bu seçenekler karşısında kendi felsefi röntgeninizi çekerken, bazı konular karşısında eğleniyor, bazen de vicdanınıza yakalanıp düşünüyorsunuz.. Bu yüzden 'kendinizle yeniden tanışmak' gibi iddialı görünen bir yorum yaptım, çünkü bu etütte mantık ve vicdan duyularını harekete geçiren bol seçenekli karakter profilleri de önünüze geldiğinde size yalnızca 'kendinizi' bulduğunuz profillerden birinin üzerine parmak pasmak kalıyor.. Arada kaybolmayacaksınız merak etmeyin :)) Bu arada kişisel egolarımızla hesaplaşma fırsatı da bulabilirsiniz, örneğin; 'Sağlam bir terfi almak için başkalarını incitmekte bir sorun var mıdır?' (mealen; terfi etmek, ya da kariyerinde bir avantaj sağlamak için yakın arkadaşlarına kazık atman gerekse atar mıydın? gibi bir sorunun var ve hemen karar vermen gerekiyor.. Şimdiye kadar bu ya da buna benzer ahlaki eşiklerle sınandığınız oldu mu? Olmadı mı?! Merak etmeyin, tercih ettiğiniz ya da edeceğiniz her durum için sırtınızı sıvazlayan bir filozofunuz olacak. Yalnız aramızda kalsın yakınlarınıza kazık attığınız her durumun günahı Nietzche'nin boynuna :))) Diğer durumda mı?, gurur duyanınız çok olacak :) Bir kaç temel meseleye örnek vereyim; 'nasıl iyi bir insan olabilirim?' meselesi sizi ilgilendiriyorsa eğer, 'iyi' nedir?, ondan öte "insan' nedir? neye göre, kime göre iyi insan?" konusunu hallettiniz mi mesela?. Ölümden korkmalı mıyım?, Tanrı'ya inanmalı mıyım?, Sanat nedir, hatta gerekli midir? Kadın erkek eşitliği mi!?, Bu politikacılar neden net yanıt vermezler?, Arkadaşımın eşi onu aldatıyor ona söylemeli miyim?.. Sorular çok, peki yanıtları basit mi sizce?, Emin misiniz? Bu satırları okuyanlar hemen yanıt vermese iyi olur, çünkü (örn) Nietzsche veya Jeremy Bentham gibi faydacılar ya da Immanuel Kant, Rosseau gibi doğrucular.. Cioran ya da Shopenhauer gibi 'memnuniyetsiz pesimistler' ya da Epiktetos, Diyojen gibi 'kaygısız umursuzlar' yanıtlarınızı yeniden sorgulamanıza neden olabilir.. Yalnız işiniz örneğin John Forbes Nash'a kalırsa melankolik bir kararsızlık sizi bekliyor, uyarmadı demeyin :) Ona 'nash nash' diyebilirsiniz ;))) Temel felsefi sorular da çok, karşılaştırma yapabileceğiniz fiozof görüşleri de.. Özetle, Marcus Weeks bu kitapla, sizi Sokratesler, Platonlar, Nietzcheler, gibi sayısız filozofla buluşturup sorunsal tartışırken aradığınız yanıtı almadan o masadan kalkmayacağınızı garanti ediyor. Hem bu sayede kimi filozof gülünç aile günlüklerini, kimisi de gizli defolarını sizinle paylaşıyor olacak. Daha fazla detay okumanıza kalsın :) Marcus Weeks bir İngiliz yazar, felsefeci.. Okuduğum ilk kitabı. Okurken eğlenmek gerçekten iyi geldi, size de öneririm.. Okur kalınız :)
Felsefe
Nietzsche Bu İşe Ne Derdi?Marcus Weeks · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018299 okunma
Kitabı okumak istediğim için incelemeyi okumuyorum. 🤭 Bi önizleme olmasın diye.:)) Eminim ki keyifli bir inceleme olmuştur. Kaleminize sağlık. 🍀
merih
Çok teşekkür ederim 🤗🌿
merih
Hem sorguladık, hem sorgulandık ve dediğin gibi biraz da eğlendik. Bu gidişle kapağında 'Nietzche' yazan ne kadar 'afilli rumuzlu' kitap varsa göreceğim galiba ☺️ Alıp, okuma önceliğini bana bıraktığın bütün kitaplar adına... Çok teşekkür ederim benim güzel dostum @Tubiornattubi 🤗 okuduklarım arasından en eğlenceli olanlardan biriydi😍🙏 Sayende Sokrates'in kılıbığın teki olduğunu da öğrendik 🤭