Sihirli, Büyülü ve Gerçekçi
2021 97. kitabı
Otobiyografik öğelerin ağır bastığı bu kitaptaki öyküler, hem alabildiğine fantastiktir hem de 'gelip geçen olaylar üstüne derin düşünceler ' havası taşır. Cambridge'de kendi gencligiyle karşılaşması, yeryüzündeki tüm bilgiyi toplamak için tüm dünyadaki kitapları toplayan bir örgüt, eski İskandinav ve Anglo-Sakson efsaneleri gibi temaları içeren bu öyküleri Borges #brodieraporu 'nda olduğu gibi tümüyle kafasında oluşturdu ve sekreterine dikte ettirerek yazdırdı,; çünkü bu kitapların yazıldığı yıllarda neredeyse tümüyle kör olmuştu. (Arka kapaktan ) Latin Amerika edebiyatının dev isimlerinin katıldığı #borges 'siz olamayacakları görüşü bir yana, aynı zamanda büyük bir İngilizce ustasıydı o. Avrupa tarihi ve efsanelerine olan hakimiyeti pek çok eserinde açıkça seziliyor ve öykülere serpiliyor. Yazın sanatındaki ustalığı ise, hikayelerinde kullandığı şiir ve düzyazı eleştiri örneklerinde alenileşiyor. Kitabına yazdığı sondeyiş 'te, tüm hikayelerini kısa özüyle açıklaması ise güzel bir lezzetti. Yapıtta; ilk kez bu kadar duru şekilde gördüğüm 'İnsanın kendisiyle karşılaşması' olgusunun anlatıldığı Öteki'yi, hayal ile gerçek arasında bir gezinti olan There are more things'i, tüm şiirlerin tek sözcüğe indirgendiği Undr'yi, şahane betimleme ve anlatım sergilediği Yorgun Adamın Düşleri 'ni ve tabii ki esere adını veren 'kitabın da kumun da ne başı var ne sonu' diye anlattığı sonsuz sayfalı kitap Kum Kitabı'nı çok beğendim. #borges 'in #büyülügerçekçilik akımı ile yoğrulmuş bu harika öykü kitabını sakın kaçırmayın derim.
Kum KitabıJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20101,911 okunma