Albert Camus
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Mart 2021 16:33
Albert Camus’un Yabancı adlı romanını 1942 yılında yayınlamış , 1957 yılında ise Nobel Edebiyat ödülüne layık görülmüştü. Kitap dönemin absürt felsefesiyle dokunmuş , ana karakterin hayat içerisinde duygulara ( üzüntü , sevgi , bağlılık ) karşı kayıtsızlığı ve ölüme karşı vurdum duymazlık vb. davranışlar ile bu felsefeye örnekler verilmiştir. Ana karakterimiz Meursault’un Annesinin ölümüne karşı sergilediği kayıtsızlık , Marie’nin sevgisine karşı takındığı tepkisizlik ve hayata karşı duruşu ile okurken insanında gerilmesine , o soğukluğun karşısında okurunda irkilmesene sebep oluyor. Özellikle ana karakterin idam cezasına karşı verdiği örnek benimde bu kadar vurdumduymaz yaşayan bir insanın , karakterin gerçek yaşamda olamayacağını , çevremdede olmasını istemeyeceğimi düşünmeme sebep oldu. Ona göre ölüm otuz yaşındada gelse aynı , yetmiş yaşında gelsede aynıydı. Kendisinin içinde bulunduğu duruma karşı hayattan bu derece soyutlaması etkileyiciydi doğrusu. Yine ana karakterimize göre insan , hayat , duygular ve yaşam manasız , her şey boşu boşunadır. Kendisinin böyle sıkıntılı olması benide sıkıntıya sokmadı değil doğrusu . Eminimki Meursault diğer okurlarınıda kendi kasvetine sürüklemiştir.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2020137,4bin okunma