Hüzünlü Bir "Dünya Dışı Yaşam" Öyküsü: Ay Polisi
2021 75. kitabı
Okunma: 22 Mart 2021 20:28
"Ay'da yaşamak... Aklımızdan ne geçiyordu ki? Şimdi düşününce aptalca geliyor." İskoç çizer Tom Gauld, karikatürist ve illüstratör olarak başladığı kariyerinde çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Karikatür derlemelerinden sonra çıtayı biraz daha yükselten Gauld, hem yazıp hem de çizdiği 2 çizgi romana imza attı: Ay Polisi ve #k:240483. (Golyat hakkında bakınız: #105712037) Kendine has çizimleriyle tarzını belli eden çizerin detaycı olmadığını, yüzeysel çizimlerle öyküsünü anlatmaya odaklandığını söyleyebiliriz. Yine öykü içinde de çok fazla betimleme ve diyaloğa yer vermeyen Gauld'ün çizgi romanları sayfaları hızla çevrilerek dakikalar içinde tüketilebilir. Eserleri hızlı okunsa da, zihninizde hüzünlü bir hikâyenin izleri uzun süre korunuyor. Tıpkı Golyat'ta olduğu gibi Ay Polisi'nde de dramatik alt yapısı güçlü bir eserle karşı karşıyayız. Fakat bir farkla, Golyat, tarihte yaşanmış bir olaydan yola çıkılarak yeniden tasarlanmış tarihsel bir öykü ortaya koyarken, Ay Polisi'nde geleceğe dönük, bilimkurgusal bir hikâye okuyoruz. İnsanlık yüzyıllardır hayal ettiği şeylerden birini gerçekleştirmiş ve Ay'da koloni kurmuştur. Coşkuyla karşılanan bu kararın ardından birçok insan Ay'da yaşamaya başlamış ve o çorak topraklar canlılara ev sahipliği yapar hale gelmiştir. İnsanların olduğu yerde doğal olarak problemler de yaşanacağından, Dünya tarafından Ay'a durumu kontrol altında tutması için bir polis gönderilmiştir. Öykümüz Ay Polisi'nin gözünden aktarılıyor. İlk etapta her şeyin güzel olduğu Ay'da durum kötüye gitmektedir zira büyük bir hevesle Ay yüzeyinde yaşamak için gelen insanlar umduklarını bulamadıkları için birer birer Dünya'ya dönme kararı almaktadır. Ay Polisi, günlük rutin işlerini yaparken çevresindeki insanların birer birer azalmasına ister istemez üzülüyor ve kendisini yalnız hissediyordur. Çizimleri tek tek inceleyip sayfaları çevirirken bu melankolik havayı biz de hissediyor ve Ay Polisi'nin Dünya'ya bakarken neler hissettiğini algılamaya çalışıyoruz. Kısaca, hüzünlü bir "dünya dışı yaşam" öyküsü Ay Polisi. Bir kahve içimi süresinde biten fakat etkisiyle uzun bir süre zihnimizi meşgul eden gerçekçi bir gelecek öyküsü.
Çizgi Roman
Ay PolisiTom Gauld · İthaki Yayınları · 2020966 okunma