Masumiyet Müzesi
2021 5. kitabı
Aşkı somutlaştıran nesneler ve o nesnelere yüklenen anılar biriktirdim hayatım boyu. Bu nedenle Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nde kendimi buldum. Her günümü geçirdiğim sokaklarda geçen roman boyunca bambaşka bir deneyim yaşadım. Şanzelize Butik'in belki de benim binamın altındaki Roberto Butik olduğunu düşündüm. Pamuk apartmanından beş apartman yukarıda olan Merhamet Apartmanı'nın konumunu hesaplamaya çalıştım. Yeni adıyla Prof.Dr. Orhan Ersek Sokak olan Kuyulu Bostan Sokak'da Füsun'un evi hangisiydi avaba diye düşünürken Orhan Pamuk'la karşılaştım. Bir romanın ötesinde bir deneyim masumiyet müzesi. Elle tutulabilen, gözle görülebilen bir deneyim. Zaten bu deneyimin görselleştirilmesi için Pamuk da elinden geleni yapmış. Mükemmel bir müze de romandaki buruk aşkın tüm izlerini görmek ve havasını koklamak mümkün. Müzeye gidemeyecek olanlar ise mutlaka Şeylerin Masumiyeti ile romanda sözü geçenleri somutlaştırmalı ve Hatıraların Masumiyeti'nin gerek kitap gerek belgeseliyle hem romanın hem de müzenin ambiyansını hissetmeli. İlk kez bir roman bittiğinde bu kadar üzüldüm. Şimdi bana bu kadar derin bir deneyim yaşatacak bir roman daha bulabilecek miyim bilmiyorum. Elbette eleştirilerim de var roman hakkında: Orhan Pamuk'un birçok romanında olduğu gibi Masumiyet Müzesi'nde de hikaye bitmesi gereken yerde bitmiyor ve okuyanı hikayeden uzaklaştıran son iki bölüme ev sahipliği yapıyor. Yazarın bir karakter olarak romanda yer alması Nişan bölümünde çok güzel bir ayrıntıyken son bölümde rahatsız edici bir hal alıyor. Her zamanki gibi -belki de şahsi hissim ama- bazan ve gözükmek sözcükleri bazen gözüne hoş görünmüyor ve kulağımı tırmalıyor. Sonuç olarak okumaya en geç kaldığım Orhan Pamuk romanıydı Masumiyet Müzesi. Beni en derinden etkileyen roman oldu. Aşkı, çaresizliği, üçüncü şahıs olmayı, yetinebilmeyi, anılara anlamlar yüklemeyi ve daha nice duyguyu hatırlattı bana. Bazen ürpertti, bazen "hadi ordan" dedirtti bazense gözlerimden birkaç damla yaş olup süzüldü.
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,4bin okunma