2021 5. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2021 18:03
Sinir bilim dalı ve insan yaşamını doğrudan etkileyen alanlarda çalışmalar yapan Serkan Karaismailoğlu’nun yazmış olduğu bu kitabı okuduktan sonra serinin 3. Kitabını heyecanla bekleyen insan topluluğu yeni bir üye kazanmış oldu. Bu kitapla tanışma hikayemi anlatmak isterim en başta. Dershanede biyoloji dersindeydim ve konumuz gereği nöronlardan dolu dolu bahsettiğimiz bir saat sonunda hocam bu kitabı önerdi. O an orda olsaydınız hocamın nasıl gözlerinin parladığını şaşkınlıkla izlerdiniz herhalde. Bu sayede satın aldım fakat uzun bir süre kitaba olan korkum daha doğrusu bu kitap için yeterli bir seviyede miyim korkusu beni hep itti kendisinden. Ve sonunda bir şekilde başladım okumaya ve birkaç sayfa sonunda düşüncelerimi taze taze ekleyebilmek için yanı başıma bir de defter koydum. Bu başlangıcın ardından artık kitaba gelebiliriz diye düşünüyorum. Öncelikle kendisi bizim bildiğimiz kitaplardan farklı bir Nöro-Roman. Başlarda bunu biraz garipsiyorsunuz çünkü konuşma diline yazarımız harmanlamış. Misal “Adamın sigaradan çektiği ilk nefesle salgılanan dopamin tüm nöronlarına nüfus etti.” Bir süre sonra hoşuma da gitti bu söylem tarzı. E tabii bir de bilimsel makaleleri harmanlama kısmı var. Açıkçası en çok endişelendiğim bu kısmın beni nasıl kitaptan zevk almaya itti anlayamadım. Makaleler kesinlikle anlaşılabilir açıklıkta konuşma diline o kadar iyi kaynatılmış ki sanki uzmanların olduğu bir masada kahve içiyorsunuz. . Kitap okurken her insanın dikkat ettiği kişiden kişiye değişiklik gösteren bazı hususlar vardır. Benim bölüm başlarına yazılan yazılar ve tabii ki kapak tasarımıdır. Bölüm başları demek o bölümün ön özeti demektir. Yazarımız o kadar güzel kitaplardan alıntı yapmış ki altını çizdiğim yerlerin büyük çoğunluğu oralarmış :D kapak tasarımı da bu kitabı almaya iten bir diğer sebepti zaten. . Kitapta beni tek rahatsız eden şuydu: sürekli gelecek hakkında bilgi verdi yazarımız. Sürekli ama sürekli “henüz bundan haberi yoktu” gibilerinden cümleler çok kurulmuş fikrimce (elbette bir eleştirmen ya da bilgi sahibi biri değil sadece 17 yaşında genç bir okurum.).Ki zaten bir süre sonra kitap o kadar sürükledi ki bu ufacık detayda gözümde kaybolmuş oldu. . Sonuç olarak kitabı çok sevdim. Ama üçüncü kitabı çıkmadığı için ikinci kitabını bekleteceğim bir süre. Tavsiye ederim. Alın, aldırın. . Fark ettiğiniz üzere konu içeriğine olası bir spoiler verme endişesi ile girmeme tercihi yaptım. Umarım sizin için yararlı bir paylaşım olmuştur
Pia MaterSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 201919bin okunma