Sana Çok Uyuz Oldum Abelard!
2021 115. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2021 13:20
Heloise dayısıyla beraber yaşayan genç bir kızdır. 17 yaşında Abelard' dan eğitim almaya başlar ve ikili arasında dillere destan olacak bir aşk başlar. Bu aşk dışarıya pek duyurulmaz. İki aşık ders aralarında bol şehvet eşliğinde yaşayıp giderler, Heloise hamile kalınca evlenirler ama Heloise'in dayısı durumu öğrendiğinde Abelard'ı hadım ettirir. Buraya kadar yazdıklarım bu çift hakkında paylaşılan bilgiler. Biz mektuplarına baktığımızda konunun daha derinine iniyoruz. Öncelikle gördüğümüz zıt karakterleri oldukları. Abelard Heloise'i kendine aşık etmiş, kızın çevresinde dönüp durmuş ve onu evlenmeden ilişki yaşatmak zorunda bırakmış. Bu yaptığı ahlaksızlık değildir ama Heloise’i elde ettikten sonra eskisi gibi tutkulu olamamış ve hadım edilince de bütün suçu kadına yükleyip bir daha yanına gitmemiştir. Hadım edilen ve filozof ünvanı lekelenen Abelard kaçışı dinde bulur. Kendisi zevkle Tanrı’ya hizmet ederken, kadını zorla manastıra kapatır ve birkaç sene daha rahat yaşamak için Heloise'i terk eder. Heloise için ise birkaç sene daha yaşamak önemli değildir, sevdiği adamın yanında olmak ister. Heloise mektuplarında "bir kere olsun göreyim" diye defalarca yalvarmış ama ayrıldıkları günden itibaren bir kere bile yanına gitmemiştir. Çocukları olduğu halde ikisine de manevi olarak yardım etmemiştir. Abelard Heloise'i zorla rahibe yapıp başka bir manastıra kapatmış, saçlarını kazdırıp güzelliğini elinden almaya çalışmıştır. Ve bunları mektuplarında "ben bu haldeyken (hadım olduğunu kasteder) senin kimseyle beraber olmanı istemiyorum, saçların kazındığında çok sevinçliydim çünkü artık başka bir erkek o saçların güzelliğini bilmeyecek" diyerek kadının yaşayacağı hayatı elinden alır. Ve bunu eşini hadım da olsa kabul etmiş bir kadına yapar. Abelard bir romantik, Tanrı inancı olan, kıskanç, korkak ve bencil biri. Heloise ise gerçekçi, Tanrı inancı zayıf, özgürlükçü, gözü pek ve fedakâr biri. Hiç bu iki insan birlikte mutlu olabilir mi? Hadım edilmese de çok yakında ayrılacakları barizmiş. Heloise gibi kadınlara tavsiyem; asla Abelard gibi erkeklerle beraber olup da gençliğinizi yakmayın. Aşk uğruna gittiğiniz yolda yalnız kalır, sırtınızdan bıçaklanırsınız maazallah. Şu kısacık kitaptan anladığım ise “her filozof denilenin filozof olabilecek yetide olmadığı”dır. Heloise Abelard’dan kat be kat daha filozoftur ama değeri hiç kimse tarafından bilinmemiştir.
Abelard ve HeloiseRonald Duncan · Helikopter Yayınları · 20182,912 okunma
...saçlarını kazdırıp güzelliğini elinden almaya çalışmıştır. Ve bunları mektuplarında "ben bu haldeyken (hadım olduğunu kasteder) ""'senin kimseyle beraber olmanı istemiyorum, saçların kazındığında çok sevinçliydim...""" Bu kısımda nasıl kızdım ya😡😡😡 yorumuna sağlık👍📚🙋🏻‍♀️
SonAy
Pislik bencil bir adam. 😡
Seni tebrik ederim, ben inceleme yazma cesareti kendimde bulamadım. Sanki kitabın büyüsünü bozacakmisim gibi geldi bana
SonAy
😄🌸💕