···Okunma: 04 Mayıs 2021 21:13 Sabahattin Ali'nin 1940 yılında yayımladığı İçimizdeki Şeytan adlı eseri döneminde çok ses getirmiş, günümüzde de çok satan ve çok okunan eserlerin başında gelmektedir. Eser karakter analizini çok güzel bir şekilde tayin etmektedir. Karakterler kendilerini tam olarak tanıyamamakta, çevresindekilerin gözlerini boyamak için kendilerini farkındalık sahibi insanlarmış gibi göstermektedir. Eserin ana karakteri olan Ömer ise yaşadığı ani değişimlerden kendini değil de içindeki şeytanı sorumlu tutmaktadır. Ancak olayın özü Ömer'in gerçekleri görmekten korkmasıdır. Eserin bir diğer karakteri olan Bedri, Ömer'in tersine bir karakterdir. Birçok şeyin farkında olan Bedri, Ömer'de farkında varsın diye elinden gelenin çok fazlasını ortaya koymaktadır. Ömer'in karısı olan Macide için ne güçlü ne de zayıf diyebiliriz. Olayların gidişatına kendini kaptırmıştır ve belli bir süreden sonra tüm olanlardan kopmak istemektedir.
Edebiyatımızda böylesine önemli bir eserin olması gerçekten gurur verici. Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim. :)