Yabancı
2021 24. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 18:10
Yabancı hayata, olaylara insanlara, içine düştüğü duruma ve en kötüsü de kendine yabancı olan bir adamın öyküsü. Meursault hayatı absürd derecede sıradan yaşayan, bıkkın çevresine kayıtsız bir adam. O kadar umursamaz tavırları var ki bazı yerlerde onun ruh halinden rahatsızlık duydum. Karakter asla anlamlandıramadığım ve kendinin de anlamlandıramadığı bir sebepten kitapta adı verilmeyen ve Arap olarak bahsedilen birini öldürür. Fakat işin garip tarafı cinayet işlenmeden önce Meursault'un yaptığı sıradan şeyler örneğin annesinin ölümüne üzülmemesi, zaman geçirdiği bir kadına onu sevmediğini söylemesi, birinin onunla arkadaş olup olmamasıyla ilgilenmemesi kısaca karakterin tüm kayıtsızlıkları cinayetten sonra birer delil yerine geçiyor. Durum öyle bir hal alıyor ki Meursault sanki cinayetten değilde bu kadar umursamaz bir karaktere sahip olduğu için yargılanıyor. Kitabı genel anlamda değerlendirmem gerekirse çok beğendiğimi söyleyemem. Sanırım içinde bulunduğumuz ruh halinden dolayı bu gibi kitapları fazla iç karartıcı buluyorum. Bununla birlikte karakter ile empati kurmakta fazlasıyla zorlandım ve tıpkı yargıç ve onu ölüme mahkum eden jüri üyeleri gibi bende onu rahatsız edici buldum. Ancak son sahnedeki hücresine gelen Peder'e çıldırmış gibi saldırdığında ve kararlı duruşunun altında aslında çok zor bir durumda olduğunu fark ettiğimde ona acıyabildim. Yabancı Albert Camus
1000Kitap Aktif Okurlar
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2020137,4bin okunma