Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Kırmızı Başlıklı Kız hikayesini hiç böyle yorumlamış mıydınız? :)
Bu masalda "kırmızı başlık" âdet görmeyi sembolize etmektedir. Küçük kız, artık yetişkin bir insan olmuştur ve cinselliği ile karşı karşıyadır. "Yoldan sapmama" ve "şişeyi kırmama" ikazları, cinselliğin tehlikesine ve namusun yitirilmesine işaret etmektedir. Kurt, kızı gördüğünde, cinsel arzulara kapılmakta ve kızın aklını çelebilmek için, ona şöyle demektedir: "Niçin hiç çevrene bakmıyorsun? Çiçeklerin güzelliğini görmüyor, kuşların ne kadar da güzel öttüklerini işitmiyorsun galiba?" Bunun üzerine, Kırmızı Başlıklı Kız, "gözlerini açıyor". Kurdun söylediklerine uyduğu için ormanın derinliklerine kadar gidiyor. Bu davranışı haklı gösterebilmek için de şöyle düşünüyor: "Götüreceğim çiçekleri ninem çok beğenecektir." Fakat doğru yoldan sapma, ağır bir biçimde cezalandırılacaktır. Kurt, ninesinin kılığına girecek, suçsuz kızcağızı yutacak ve sonra da derin bir uykuya dalacaktır. Masal buraya kadar olaya ahlaki bir biçimde yaklaşarak cinselliğin getireceği tehlikelerden bahsetmektedir. Ama iş, bu kadarla bitmez. Burada sorulması gereken soru şudur: "Bu masalda erkeğin rolü nedir ve cinsellik olgusu nasıl yansıtılmaktadır?" Kırmızı Başlıklı Kız masalında erkekler saldırgan ve kandırıcı birer hayvan olarak gösterilmişlerdir. Cinsel ilişki de yamyamlıkla eş tutulmuştur. Çünkü bu masala göre, bir cinsel ilişkide erkek, kadını yutmaktadır. Bu görüş aslında erkeklere ve cinselliğe karşı duyulan derin bir nefretin ifadesidir. Bu nefret, masalın sonunda daha da belirginleşir. Çünkü burada, kadınların doğurganlık yeteneği işlenmektedir. Bu yetenekten dolayı kadınlar erkeklerden üstündür. Karnındaki taşlarla kadınların hamileliklerini sembolize etmek isteyen kurt ise gülünç duruma düşer. Çünkü Kırmızı Başlıklı Kız, kurdun karnına kısırlığın sembolü olan taşları yerleştirmiştir. Kurt bir kere zıpladıktan sonra yere yuvarlanır ve ölür. Böylelikle işlediği suça uygun bir cezayı çeken kurt, kısırlığın sembolü olan taşlar tarafından öldürülmüştür. Başlıca figürleri üç farklı kuşağın kadınları, yani nine, anne ve küçük kız olan "Kırmızı Başlıklı Kız", kadın ile erkek arasındaki çatışmanın sergilendiği bir masaldır. Erkek tiplemesi olarak, hiçbir ağırlığı olmayan bir baba biçimiyle anlatılan avcı, masalda önemli bir yer tutmaz. Erkeklerden nefret eden kadınların zaferiyle biten bu masal, mücadeleden erkeklerin galibiyet ile ayrıldığı Ödipus mitinin de karşıtıdır.
Sayfa 223 - 224Kitabı okudu
··
144 görüntüleme
SonAy okurunun profil resmi
Masalların çoğu çocuklara okunmayacak kadar kötü. Hep bir kötü kraliçe, evlenmeye kafayı takmış prensesler, ürkütücü yaratıklar, aileleri tarafından terk edilen çocuklar, psikolojik şiddetin dozunun tavan yaptığı karakterler var. Kime niye bu masalları anlatasın? Özellikle Grimm kardeşlerin masallarını. Uyusun diye çocuğa okusan korkudan uyuyamaz.
Olkan Ogün okurunun profil resmi
"Annen yasakladığı zaman, orman yolundan sapmayacaksın!" (Grimm Kardeşler'den) :D sf.223
1 sonraki yanıtı göster
Seval okurunun profil resmi
Çok etkileyici bir yorumlama olmuş. Tıpkı Freud’un yaratıcı tiplemeleri gibi... :)
Olkan Ogün okurunun profil resmi
Evet, zaten Freud'un görüşlerinden yola çıkarak ele alıyor. :) Benim en çok hoşuma giden Yaradılış Miti oldu. Kısmi bir biçimde anaerkil düzenden ataerkil inanış biçimine evrilmeyi ele almış. Babil Tanrıçası Tiamat'tan Kitab-ı Mukaddes'in Tanrısı Marduk'a geçiş ve bunu mitlerle örneklendirmesi.
3 sonraki yanıtı göster
Fatma Kani okurunun profil resmi
Masallardaki sembolleri okumayı çok severim. Ama bu masalın böyle bir yorumunu hiç okumamıştım daha önce, aydınlandı resmen zihnim. Teşekkürler. Bu arada masalların daha güzel anlatımları için Şarkılı Masallar youtube kanalından ya da Judith Liberman'ın masal kitaplarından faydalanıyorum. Tavsiye ederim.
Olkan Ogün okurunun profil resmi
Teşekkür ederim bilgi için, değerlendiririm mutlaka. :)
Fatoş okurunun profil resmi
Aman yarebbimm :D
şevval okurunun profil resmi
Değişik bir bakış açısı. Şaşırdım
belbo okurunun profil resmi
bunu ben söylesem niyetimin bozukluğundan dem vururlarda neyse
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.