Değişik ve özgün: Allegorik anlatım
2021 195. kitabı
Kitap, biçime indirgenmiş ve hiç bir zaman olgunlaşmamış çağdaş bireyin bunalımları üzerine bir çeşitlemedir: Gerçeküstü izler de taşıyan bu öykülerde, insanın kendisi olmadığını, karşılıklı etkileşim içinde kendini yarattığını ama her şeyin bir pamuk ipliğine bağlı olduğunu, groteski ve saçmayı öne çıkararak sergilemekte; kapalı alan kavramını uç noktasına vardirarak bütün ilişkileri aşırı kodlanmış mikroevrenlere dönüştürdüğü öykülerde, özgünlük düşlerinin erişilmezligini alaycı bir anlayışla dile getirmekte; toplumsal temellerin değişmezligini nihilist bir anlayışla yüzümüze vurmaktadır. Savaşın akıl dışı şiddetiyle erotizm şiddetinin buluşmasını anlatan bu öyküler, ahlaki değerlere bağlı tabularımızın ne denli dayanıksız olduğunu şaşırtıcı biçimde gözler önüne sermektedir. (Arka kapaktan) İlk kez okuduğum yazarın Nihilizme varan sorgulamaları ile alegorik anlatımı güzeldi. İnsan hayatına yönelik davranışlarda sembolik ifadelerin kullanılması denilen Allegori'nin Sembolden farkı değişmez oluşudur. Orwell ve Dante'de çokça görülen bu anlatımın günlük hayat koşullarında apaçık kullanımına ilk kez bu kadar şahit oluyorum. Hem de istihare, metafor ve altı çizilesi öğeler az olmasına rağmen. Allegori'nin vermiş olduğu kesinlik, burada yazarın insan ilişki ve davranışlarının değişmeyeceğine yaptığı büyük vurgudur.Eserdeki 12 öyküden hicivle donatılmış Bekaret'i ve rekabet ölçeğinde insan ilişkilerinin mizahla betimlendigi Çocuk İşlemeli Philifor- Phlimor hikayelerini beğendim. Değişik ve özgün bir üslup. Fark arayanlara ve edebi sanatları öğrenmek isteyenlere tavsiyemdir.Ara vererek Başyapıtı #ferdydurke 'ye geçeceğim.
BakakaïWitold Gombrowicz · Ayrıntı Yayınları · 199954 okunma