Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

192 syf.
10/10 puan verdi
SENİ UNUTURSAM..
"Seni unutursam, Kudüs, sağ elim kurusun. " En vazgeçilmezimi, en kıymetlimi, kara saplantımı. Kurusun ama peki ya parmaklarımı sayabilsem de ellerim yoksa, Ya hata yaptıysam, bir kutunun içine kapatıldıysam, Hangi kutunun içindeyim, bulabilir misin?.. Uzak bir yerdeysem mesela, yakın ama uzak. İçeriye kimsenin giremeyeceği yalnızca benim çıkabileceğim bir yerdeysem, Korkuyorsam, vücudumda kesikler açıyorlarsa, iki ihtimalden ikisi de işkenceyse ve direnmediğim için kendimden iğreniyorsam.. Hastalığım, ne düşündüğüm değil nasıl düşündüğümse, kimse beni anlamıyorsa ya da..Her şeye rağmen sözüm var..; "Seni unutursam Kudüs, sağ elim kurusun. " ............ Bu öyle bir kitap ki; kimin ruhunun gölgesi daha siyah, kimin yarası daha derin, kimin duyguları daha gerçek anlayamıyorsunuz. Sınırlarınızı muazzam derecede zorluyor. Bir uçurumun kenarına itiyor sizi. Orada ne göreceğiniz hakkındaki tahminlerinizin hepsi, son sahnede, hükmünü yitiriyor. Yüzsüz insanlar ve sessiz çığlıklar çoğalıp duruyor içinizde. Jose Saramago 'ya hak vermemek elde değil. Tıpkı söylediği gibi; "....Gonçalo M. Tavares'in henüz 35 yaşında bu kadar iyi yazmaya hakkı yok: İnsanın onu dövesi geliyor. " Karakterlerin hemen hemen hepsi anti kahraman. Herbirini ayrı ayrı içselleştirmeye çalışırken hiç zorlanmamanız Gonçalo'nun ustalığıyla alakalı. Bazen Hinnerk olabiliyorsunuz mesela, bazen Hanna, Theodor Busbeck, Ernst ya da Mylia..En çok da Mylia.. Ve Mylia olduktan sonra geri dönüşünüz tahmin ettiğinizden çok daha zor oluyor. Sizi o eşiğe getiren kelimelerin nasıl bir kalemden çıkmış olabileceğini düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Kudüs.. Dörtlemenin üçüncü kitabı. Bence ilk ikisine nispetle çok daha kusursuz. Dinler tarihinden savaş sosyolojisine, oradan insan psikolojisine yaptığı geçişlerde bütünlüğü bozmadan ve ne hissetmeniz gerekiyorsa hepsini zirvede hissettirerek merak uyandıran bir kurgu oluşturmayı başarmış. Bu kitapta mutlu son aramayın. Bir yıkımdan çıkmış insanların, devrilirken, diğerlerini de nasıl devirdiklerini, bazı yoksunlukların nasıl farkına varıp onları neyle telafi etmeye çalıştıklarını, ne denli müthiş bir karanlıkta çırpındıklarını okuyacaksınız. Kitap, zaman geçişleri içeren onlarca bölümden oluşuyor. Herbirinin uzunlukları farklı. Bu şekilde tasarlanması, daha kolay okunabilmesi açısından büyük fayda sağlamış. Yeri geldiğinde derin derin düşündüren çarpıcı tasvirler kadar, akıcı bir dile de sahip. Kara kitap mı? Evet sonuna kadar. Toplu bir delilik mevzu bahis. Arızalı tipi değil normal olanı bulmak zor. Belki de normal olmak bizim düşündüğümüz şey değildir, ne dersiniz?:) Keyifli okumalar..
Kudüs
KudüsGonçalo M. Tavares · Kırmızı Kedi Yayınları · 201270 okunma
··
3.910 görüntüleme
İclâl okurunun profil resmi
Yazarın Teknik Çağında Dua Etmek kitabını
Nesrin A.
Nesrin A.
sayesinde fark edip okumuş ve çok beğenmiştim. Sizin bu incelemeniz sonrasında ise bu kitapların bir seri olduğunu benim okuduğum kitabın dördüncü kitap olduğunu öğrendim. Elinize sağlık ve teşekkürler incelemeyi paylaştığınız için. Şimdi serinin diğer kitaplarını ve özellikle de bu Kudüs kitabını çok merak ettim. Acaba kitapların olay örgüsü açısından bağlantısı çok mu? Farklı sırada okumak sorun olur mu çünkü benim okuduğum kitabı olay örgüsünü düşündüğümde bir seriymiş hissi uyandırmamıştı
Liliyar okurunun profil resmi
Teşekkür ederim vakit ayırdığınız için. :) Evet bu dört kitaplık bir serinin üçüncü kitabı. Ilk iki kitabı
Joseph Walser'in Makinesi ve Bir Adam: Klaus Klump
Joseph Walser'in Makinesi ve Bir Adam: Klaus Klump
bu şekilde tek çatıda toplamışlar. Olay örgüsü açısından bağlantı yok kitaplarda. Herbiri bağımsız hikayeler. Yalnız işlenen konular birbirine yakın. Benim de okumadığım sizin okuduğunuz kitap kaldı. Beğendiğinize göre Kudüs kitabından aldığım haz kadar büyük bir beklentiyle başlayacağım ben de. Çünkü Kudüs benim için kusursuzdu.. Keyifli okumalar dilerim. :)
4 sonraki yanıtı göster
Mustafa A. okurunun profil resmi
Daha önce duymadığım bir kitap ve yazar. Üstelik dörtlemeymiş incelemen sayesinde öğrenmiş oldum. Yine senin tarzında güzel bir inceleme olmuş Liliyar, yüreğine sağlık.;) İki sorum olacak. Kitabın orjinal ismi de Jerusalam. Kitabın Kudüs'le alakası ne? Diğeri, bu kitaptan önce serinin diğer kitaplarını okumak gerekli mi?
Liliyar okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim vakit ayırdığın için. Senin fikirlerin her zaman değerli öğretmenim, mutlu oldum. :) Evet bu kitap dörtlemenin üçüncü kitabı. Tavares daha ilk kitaptan yerini hazırlamıştı bende ama Kudüs 'le zirveye oturdu diyebilirim. Kitabın adına gelince.. her ne kadar karakterlerden Theodor Busbeck, savaş ve yıkım tarihine ilişkin bir araştırma yapıyor olsa da, Hinnerk savaş psikolojisinden bir türlü kurtulamayıp akıl sağlığını kaybetmiş olsa da, yani Kudüs için verilen savaşı düşündürse de, ben dinler tarihindeki Kudüs 'ün özel yerinden dolayı bu ismin verildiğini düşünüyorum. Asıl önemli ayrıntı Mylia 'nın kitaba damgasını basan bir cümlesinde yer alıyor. Eski Ahit'te geçtiği söylenen sözü şöyle; " Seni unutursam, Kudüs, sağ elim kurusun. " Vazgeçilmezi daha güzel anlatan başka bir söz duyduğumu hatırlamıyorum.. Diğer sorun için de, birbirinden bağımsız hikayeler olsalar da seriyi sırayla okumak daha mantıklı diye düşünüyorum. :)
2 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.