2021 26. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2021 23:29
Beni Asla Bırakma kitabı ile tanışmamdan bahsetmek istiyorum öncelikle. Yıllar önce izlediğim bir Japon dizisi. -Never Let Me Go- Beklemelerime rağmen son bölümlerin Türkçeye çevrilmediği benim de zamanla unuttuğum bir dizi. Geçen sene, doğum günümde başrol oyuncusunun intihar ettiğini öğrendiğimde-ki kendisini çok severdim- diziyi bitirmek istedim. Yine son bölümlerini bulamadım ve bir kitaptan uyarlama olduğunu öğrendim. Böylelikle kitapla tanışmış oldum. Kitap, Hailsham yetimhanesindeki çocukların yetimhanedeki ve yetimhane sonrasındaki hayatlarını anlatan, gelecekte olabilecek şeyler üzerine kurulu bir eser. Bu çocukların aileleri yok, geçmişleri yok, dış dünyadan arındırılmış, neden yetimhanede olduklarına dair bilgileri yok, sağlıklarına çok dikkat etmeleri istenen ve sürekli sanata yönlendirilen bir düzen içerisinde yaşıyorlar. O çocuklar neden o okuldalar? Okuldan sonraki hayatlarında neler olacak? Bunlar öğrenildiğinde kanınız donuyor, durup düşünmeye başlıyorsunuz. Ve en önemlisi bu çocuklar, kendileri için hazırlanmış, ne kadar korkunç olursa olsun ve bunu bilmelerine rağmen bu hayatı olduğu gibi kabul etmiş olmaları. Kabullenmiş olmak, kabullenmek insanın hayatını cehenneme çevirebilir. Beğenmediğimiz şeyleri değiştirme imkanımız olsa bile sırf kabullenmiş olduğumuz için o hayatı yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu kitap okunmalı. ''O çalışmaları neden yaptık biz? Niye bizi eğittiniz, bütün o şeyleri neden yaptırdınız?...Niçin bütün o kitapları okuduk, tartıştık?'' ... ''Sanat çalışmalarınızı aldık, çünkü bunların ruhlarınızı gösterdiğinize inanıyorduk. Ya da ince bir ifadeyle söyleyeyim; sizin ruhlarınız olduğunu kanıtlamak için yaptık bunu.'' -kitaptan alıntılar Okumayla kalın..
Beni Asla BırakmaKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 202512,2bin okunma
2.281 Gösterim
Ahh... Haruma Miura... İncelemenizi okuyunca hüzünlendim. Ben bu kitabı çok öncesinde aldım. Hatta filmi olduğunu da biliyordum. Ama okumadan izlemeyeye karar verdim. Ve Haruma'nın işlerini araştırırken bu dizi dikkatimi çekti. Kitabını önce okumak istememe rağmen dayanamayıp dizisini izledim. Başta beklentim yoktu sadece haruma için açmıştım ama dizi aşırı sardı. Son bölümleri ing izledim. Kitabı okumak için hazır hissetmiyorum. :'( dizisi bile karmakarışık duygular hissetmeme neden oldu. Kitabı kimbilir nasıl hissettirir. Siz en çok hangisinden etkilendiniz? Merak ettim.
ARZU KARATAŞ
Ben teşekkür ederim. Ve galiba haklısınız. Yarım kalması kaçınılmaz bir dizi benim için. Kitabı kesinlikle tavsiye ederim.