Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

256 syf.
4/10 puan verdi
·
15 günde okudu
İçi Sıkılan Okur
“Sadece falanca yazarı okumak için bile Türkçe öğrenmeye değer.” Bir kitabın arkasına yabancı bir isimle, bu not düşüldü ise bir kere soğuyarak başlıyorum o kitaba. Esasında bu şu demek, bak mis gibi yatırım yapıp basmışız kitabı, reklamını yapmışız, bu kitabı okumak için Türkçe öğrenmek isteyen, dilimizi bilmeyen yabancılar da var ama sen Türkçeyi anadil olarak biliyor olmana rağmen parana kıyarak alıp okumuyorsun… En azıdan İletişim Yayınlarından beklemezdim, basit! Hasan Ali Toptaş, bu üçüncü kitabın oldu okuduğum ama ben hala ısınamadım ürünlerine, üstüne birde ifşaların çıktı. İfşaların, pis adam olman ya da çok iyi bir insan olman aslında beni çok ilgilendirmiyor zira nice yazarlar gördüm elbisesi yok nice elbiseler gördüm içinde yazar yok misali şimdiye kadar mükemmel eserler okudum sahiplerini de o derece güzel zannettiğim ancak tersi çokça malum oldu. Bu nedenle eseri sahibinden bağımsız değerlendirmek isterim. Sahipleri de eserlerinden bağımsız elbette. Abartıldığı kadar iyi mi? Değil. Sorun bende olabilir, anlamıyor da olabilirim ama okurken zihnimden geçenleri sıralayayım. Yazarın etrafında döneceği mekanlar ve konular belli. Bir kere köy olacak. Giz olacak ve varoluş/yok oluş çerçevesinde gerçeklik zeminini sarsarak güvenilmez ve ucu açık sonuçlara meydan verecek. Kitle psikolojisi ve doğaüstü kimi olayları da buraya ekleyebiliriz. Dili okunaklı olan herkes bunu zaten yapabilir gibi geliyor bana. Hasan Ali Toptaş’a yönelik tek olumlu baktığım taraf da burası zaten. Kimi bariz hatalar söz konusu olsa da gayet akıcı bir dili var fakat bir bütün değil yine de. Örneğin köy var ama köylü gibi konuşan kimse yok ya da köylü gibi düşünen bir köylü de. Yeri geliyor köylü öyle bir hissiyata kapılıyor ve öyle düşüncelere dalıyor ki bu hayatın onu bu düşüncelere itmesi imkânsız diyorsunuz. Temeli ve arka planı oluşturulmuş olsa inandırıcı olacak. Misal o köylü, kitaplar okusa, içinde bir boşluk doğsa ve sürekli okuma ateşiyle yansa da sorgulamaya başlasa inanırız. Nitekim Maksim Gorki öyle yapardı. Karakterler taşrada birer mujiktir ama okur ve sorgularlar siz de inanırsınız. Peki bu ürün özelinde aradıklarım nelerdi? Dışlanmışlık, güce karşı direniş, dik duruş, kişilik çatışması, toplum-birey/birey-toplum incelemesi, karakter-ruh hali incelemesi gibi odaklanması gereken kavramlar vardı yazarın. Örneğin köyü terk eden berber içi sıkıldığı için gidiyor. Fakat sayfalarca anlatılmasını beklediğimiz bölümü okur doldurmak zorunda kalıyor. Ürünün her yerini okura bırakmak, ona bir boyama kitabı vermekle aynı şey bana göre. Bir daha okur muyum bilmiyorum ama pek hevesli değilim.
Gölgesizler
GölgesizlerHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 202012,6bin okunma
··
6,2bin görüntüleme
SonAy okurunun profil resmi
İnsanların düşünceleri ve görüşleri sadece kitap okuyarak oluşmaz Sayın Anıl, en büyük tecrübe ve bilgi yaşayarak öğrenilendir. Köylüler de belki şehirli insanlara göre daha cahil olabilirler ama bu tecrübesiz olduklarını göstermez. H.A.T zihin akışı tekniği kullanarak yazıyor, belki o sizi zorlamıştır. Herkes her yazarı sevecek diye bir şey yok elbette ama Gorki ile Toptaş'ı kıyaslamaya girmeniz garip geldi. Tarzları ve düşünceleri bambaşka iki yazar çünkü. Bu yorumlarımı da sevmediniz diye değil, bir de böyle bakın diye yazdım.
Anıl okurunun profil resmi
Ben karakterlerin sorgulama tekniğinden bahsediyorum ve bağladığım konu ise yazarın diline yönelikti. Dilin bütünlüğünü (bana göre) bozan yerlerini yazdım. Bilinç akışı tekniğini çok defa okudum ve bu kitap özelinde hiçte zorlanmadım zira incelemede bahsettiğim gibi hazır kalıba kek yapmak gibi ürün ortaya koyduğu için defolar açıkça gözüküyor. Bilinç akışı kullanıp çok sağlam eserler ortaya koyan Yusuf Atılgan ve Oğuz Atay ile kıyaslamadım ya da Gerçeklik zeminini ustaca sarsan Borgesle de kıyaslamadım. Esasında Gorki ile de kıyaslamıyorum örnek vererek hatayı (yine bana göre) göstermeye çalışıyorum.
Razmuhi okurunun profil resmi
Evet bilgim yoktu bundan tsk.ederim
Bahar Mete okurunun profil resmi
Kitabı okurken ben de sık sık köylülerin bir filozof gibi düşünmelerine, hissetmelerine, kendilerini ifade etmelerine hayret ettim. Devamında yazar bu durumun altını dolduracak diye bekledim ama öyle bir şey yapmadı.
Razmuhi okurunun profil resmi
İletişim Yayınları ne zaman Hasan Ali Toptaş basmış?
Anıl okurunun profil resmi
Türkçe · Türkiye · İletişim Yayınları · Aralık 2015 (İlk yayınlanma: 2000) · Karton kapak · 9789750506178
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.