Biz neden Latin alfabesini kabul ettik? Arkadaş, Arap alfa­besini bıraktık, madem aslımıza dönecektik, madem özümüze dönecektik; neden Göktürk ya da Uygur alfa­besini almadık da Latin alfabesini aldık? Daha dün yurttan kovduğumuz düşmanların alfabesi değil mi bu? Daha dün ırzımıza geçmeye çalışan adamların alfa­besi değil mi? Allah Allah! Nasıl iş bu böyle?
5,1bin Gösterim
Öne Çıkan Yorum
Latin alfabesi ile yazmayı henüz ilk mektepte öğrenenler için bu alfabe kolaylık oysa ben kiril alfabesi ile yazı yazmayı sadece 1 haftada öğrendim. Arap alfabesi ile çok rahat yazı yazabiliyorum. Zor bir alfabe yoktur sorun evrensel uyum ise bunu da kabullenmiyorum Çin' liler, Japon' lar latin alfabesi mi kullanıyor ancak ticari olarak bir numaralar. Sorun kültürel bir geçmişin silinmesi ve bunun dayatma ile olması.
Önceki 4 yanıtı göster
Malesef ki hâlâ Osmanlı ahalisinin Türkçe konuşmadığını bile sanan insanlar var. Osmanlıca diye bir konuşma dili olduğuna inanmış insanlar var. ders verdiğim çok öğrenciye bu durumu öyle zor izah ettim ki anlatamam. Osmanlıca diye bir konuşma dili olmadığını konuşulan dilin türkçe olduğunu, alfabenin sadece arap alfabesi olduğunu ( onun da kendi konuştuğumuz dile uygun hale getirildiğini) anlatınca öyle şaşırıyor ki gençler. " ama bunu bize okulda hiç söylemiyorlar ki " diyorlar.
13 yanıtı göster
Modern dünyaya, uyum sağlamak için modern bir kültür oluşturabilmek için olmasın. Göktürkçe ve uygurca bu talepleri ve uyumu saglayabilirmiydi ? Dil devrimi sonrasında okuma yazma oranına bir bakarsan dilin sadece belli bir zumrenin tekelinden ciktiginida görürsünüz. Arapçayı kutsama adına Göktürkçe ve uygurcayi kullanmak ,uygurlar bile kendi dillerini oluşturana kadar göktürkçe 'yi kullanmış. Göktürkler haricinde bu dili kullanan ve geliştiren bir toplulukta olmamıştır
Yazara laf söylemek kimsenin haddine değil. Hele kitabı okumadan! Böyle yaparsanız yorumları kapatacağım.
«Modern dünyaya uyum sağlamak için» Bizim insanımızın üzerinde eğreti duruyor her şey. İnsan kendiyken güzeldir. 1915'ten 2000'e ne kadar yol katettik? Modern dünyaya uyum sağlıyoruz ama gün geçtikçe idam diye bağırıyoruz. Arkadaşımın lafı ile “Çoğenteresan”. "Ben kendim olarak burada kalmak istiyorum: siz buna 'geri kalmak' deseniz de!"
HAKAN
HAKAN