Puan vermedi·74 syf.····Okunma: 07 Temmuz 2021 16:15 · ''Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.''
Çok farklı bir hikaye okurken kasvetle doldum. Yüzeysel okunduğunda çok anlamsız denilebilecek ama okuduktan sonra üzerinde düşünürken aslında böcek metaforu üzerinden bazı anlamlar düşünceler çıkarılabilecek bir öykü.
okuduktan sonra çok saçma bir hikaye dedim çünkü sonunu daha farklı bekleyip daha anlamlı bir öykü olabileceğini düşündüm. Hatta devamını kendi kafamda 'böyle olsaydı böyle olabilirdi' şeklinde de kurdum. İnsanın böceğe dönüşmesiyle etrafından aldığı tepkiler ile tekrar insana dönüşmesi ile ne tepkiler alırdı acaba diye düşündüm ama dediğim gibi beklediğim son olmadı. Yani daha çok okuyucunun ne anladığıyla ilgili bir öykü. Her okunduğunda yeni anlamlar yeni düşünceler ortaya çıkabilir.
Hayatta bazı anlarımız olur ki kendimizi gregor samsa gibi bir çıkmazın içinde hissedebiliriz. Hayatımızın belli dönüm noktalarında başımıza gelenler devamında yaşamı etkileyebilir ve bu yönden ailem dediğin insanlar iyi ya da kötü zamanda sana hala aynı yaklaşabiliyorlar mı? Sevgi dediğimiz kavram başımıza gelen birtakım olaylarla değişiyorsa gerçek sevgi nedir? Çevrenizdeki insanlar siz işe yaradığınız için mi sizi seviyor yani kendi çıkarlarını mı düşünüyor. Kafka, soyut bir düşünceyle sembolizm yoluyla bu yönden bir öykü yazmış. Kitabı okuduktan sonra daha çok anlamlı olduğu kanısına varıyorum. Öykü bittiğinde içimde oluşan burukluk sanırım sonuyla alakalı ama bu da olayın içindeki davranışların sonucunun ne kadar ciddi olabileceğini göstermiş.
Öyküde bir insanın böceğe dönüşmesi normal bir olaymış gibi verilmesi tuhaftı. Ama değişen aslında gregor samsa yani böceğe dönüşen şahıs değil çevresindekiler olduğunu gördüm. Dönüşene karşı aldıkları tavır onu dışlamalarına daha sonra olumsuz psikolojik etkilerine neden olur. Yalnızlaşarak dağılan farklı olan kişi olur. Ve en acı tarafı ölümüne kimse üzülmez. Faydan bittiği anda sevilip sayılman da biter (bazı insanlarca - genelleme yapmayım)
Kısaca hayatta bulunduğunuz konumdan çevrenize olan faydanızın miktarından ve onların geri dönüş tavırlarından yola çıkılarak yazılmış anlamsız saçma görünen ama derininde, özünde anlamlı bir öykü.