···Okunma: 10 Temmuz 2021 14:26 Zweig' in neden beni bu kadar etkilediğini hala doğru ifade edecek bir cümlem yok. Yani nasıl olur da etkisi bu kadar sarsıcı? Nasıl bu kadar büyüleyici? Nasıl bu kadar aşık olunası? Yani nedir beni bu kadar Zweigz akımının furyasına kaptıran. Onu bu kadar büyük yapan, ya da bu kadar değerli eserler ortaya çıkarmasına neden olan?
Neyse onu bunu bilmem de iyi ki diyorum bu dünyadan bir Zweig geçmiş. Yani tarzı hep aynıdır Zweig'in. Bir kişi vardır ve o yaşadığı bir ömrü, bir günü hatta bir an'ı anlatır ama sonuç değişmez harika bir zeka ürünü kitaplar ortaya çıkar.
O kadar güçlü gözlemler ve onların ifadeye dönüşü var ki belki de asıl büyü buradadır. Bir dudak, bir el, bir kaş hareketini sayfalarca anlatması...
Önemli ya da önemsiz bir olay karşısında takınılan duyguyu sayfalarca kusursuz anlatması... Ve ben okudukça "Vay be" demekten alıkoyamıyorum kendimi.
Abarttığımı düşünenler hiiiç kusura bakmasın Söylediklerimin yanı sıra ifadeye dönüşmemiş düşüncelerim daha var. Bunu da hatırlatmak isterim
Sırada Zweig'in kaleme aldığı son eseri olan Santraç kitabını dilimin döndüğünce düşüncelerimi aktarmam var
Eser, Zweig'in neden intihar ettiğine dair bir belge niteliğinde Bilenler bilir, Zweig'in Nazi ideolojisi iktidara geldiğinde Avusturya'yı terk etmek zorunda kalıp en son Belçika'ya yerleşir ve orada sevgili eşiyle beraber intihar edip hayatlarına son verirler.
Eserde psikolojik şiddetin alasını yaşayan Dr. B. yaşadıklarını öyle bir anlatıyor ki siz fiziksel şiddeti arar oluyorsunuz Profesyonelce ve kurnazca hazırlanmıs olan HİÇLİK şiddet yöntemi ile okudukça sizlerde sonu deliliğe giden bu yolda şddeti iliklerinize kadar hissediyor olacaksınız.
Peki kitaba da ad olan Santraç bu hikayenin neresinde?
Hiçliğe maruz bırakılan Dr.B. bir yüze, sohbete, bir uğraşa aç kalır. Daha sonra fark ettiği bir kitap olur ve onu gizliden ele gecirir.
Ancak beklentisini pek karşılamaz bu kitap. Çünkü kitapta yalnızca santraç ustalarının partilerindeki hamleleri var. Yine de bu kitabı okur ve tüm partileri ezberler yine sıradanlaşan durumu değiştirip kendine karşı kendini yarıştıran bir santrac dehasına dönüştürür.