Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

256 syf.
·
Puan vermedi
Yıllar önce okuduğum kitabı tekrar okumama sebep olan şey, içerisinde otobiyografik unsurlar da taşıdığını öğrenmem oldu. Sabahattin Ali'nin hayatına dair malumata sahip olanların bağlantıları kolaylıkla kuracağını düşünerek devam etmek istiyorum. Peyami Safa'nın küçükken geçirdiği hastalıktan ötürü vücudunun bir uzvunu kullanmaktan mahrum kaldığını çoğunuz biliyordur. Otobiyografik romanı olan "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu"nda da kendisini anlatmıştır. Peki bunları neden anlatıyorum? İçimizdeki Şeytan'da adı geçen İsmet Şerif Peyami Safa'nın ta kendisi de ondan. Nereden mi çıkarıyorum? İsmet Şerif karakterinin boynunda bir yara var ve yazdığı "Yara" isimli kitapta kendinden bahsetmiş. Ne tesadüf! Yine, Emin Kâmil karakterinin Necip Fazıl Kısakürek'ten başkası olmadığını görüyoruz. Sabahattin Ali, karakterin mistisizmle ilgilendiğini okura sunması ve bir dizesini NFK'nin şiirinden alıp birkaç yerini değiştirerek eleştirmesi ile kafamızdaki "acaba"yı da ortadan kaldırmış. Ömer... Kendi iradesinin dışında bir güç tarafından yönlendirildiğini söyleyen bu adam da Sabahattin Ali oluyor. Hüseyin Nihal ATSIZ'ın kim olduğuna gelirsek... Kimileri Nihat'ın kimileri de Ömer'in içindeki şeytanın Hüseyin Nihal ATSIZ olduğunu söylüyor. Nihal ATSIZ da Nihat karakterinin kendi olduğu iddiasında bulunmuştur. Bana göre de Nihat. Ömer ile olan dostluğu ve bu dostluğun olumsuz neticelenmesi beni bu kanıya götürüyor. Sabahattin Ali ve Hüseyin Nihal ATSIZ'ın bir zamanlar aynı safta olup da sonradan yollarının ayrılması bunu destekler nitelikte. Evet, Sabahattin Ali bir zamanlar ülkücüymüş. Almanya'ya gidip geldikten sonra fikirleri büsbütün değişmiş. Aziz Nesin ile çıkardığı dergiler malumunuz... Ali, bu dergilerde yazdıkları yazılar yüzünden birçok kez tutuklanmıştır. Dergi kapatılmasına rağmen her seferinde isim değiştirerek yeniden yayın hayatına devam etmiştir (Markopaşa, Malumpaşa, Merhumpaşa...). Gelgelelim ATSIZ ile olan davasına... Nihal ATSIZ'ın, Sabahattin Ali’ye “vatan haini” dediği için ceza kanunun 480. maddesine göre cezalandırılması öngörülüyor. Sabahattin Ali ise ATSIZ’ın bu hakaretine karşılık hapis cezası ve zamane parası ile 1000 TL tazminat ödemesi gerektiğini mahkemeye sunuyor. Mahkemenin ikinci duruşmasında ATSIZ haksız bulanarak 6 ay hapse mahkum ediyor fakat daha sonra af çıkıp bu ceza 4 aya indiriliyor. Sabahattin Ali'nin bir cinayete kurban gitmesinin bu davayla alakası olduğunu ileri sürenler de olmuştur. Bugün, kızı Filiz Ali tarafından, cesedi bulunamayan ve bir şiirinde "Benim meskenim dağlardır" diyen Sabahattin Ali'ye bir dağ başındaki taşa bu dizeleri yazılı sembolik bir mezar yaptırılmıştır. İkinci kez okuduğum bu kitabın yıllar sonra (esas âleme gitmediğim sürece) tekrar okunacağının garantisini kendime veriyor (belki o zaman başka sırlarını bulurum) ve sizlere de okumadıysanız okumanızı, okumuş iseniz tekrar okumanızı tavsiye ediyor ve bir sonraki kitabımı okumaya gidiyorum.
İçimizdeki Şeytan
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2019171,6bin okunma
··4 alıntı·
4 artı 1'leme
·
59,7bin görüntüleme
Süleyman ÇETİN okurunun profil resmi
Bu kitabı iki defa okuma fırsatım oldu. Abartısız söylüyorum okuduğum en güzel kitap. Yalnız üzüldüğüm bir noktayı söylemek istiyorum. Bu kitabı okumadan önce keşke bu İncelemeyi görme fırsatım olsaydı. Çünkü kitaptaki karakterlerin gerçek kişilerle bir bağlantısı olduğunu bilmiyordum. Ömer karakterinin Sabahattin Ali olduğu apaçık ortada. Ama diğer karakterlere gelince, keşke gerçekte karşılıklarının kimler olduğunu bilseydim de öyle okusaydım diyorum şimdi. Umarım bu kitabı okuyanlar kitaba başlamadan önce bu incelemeye denk gelirler. İncelemenin önemini bir kez daha anladım. Değerli incelemeniz için Teşekkürler... Sayın okur.
Serap yıldız okurunun profil resmi
Okurken incelemenize rast geldiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Bu bilgiler ışığında okumak benim için daha etkili olacak 🍀
Bu yorum görüntülenemiyor
bentuba okurunun profil resmi
Çok güzel bir inceleme yapmışsınız, emeğinize sağlık :) Eğer podcast dinlemeyi seviyorsanız ortamlarda satılacak bilgi programında sabahattin Ali’ye ait daha çok ayrıntıyı ve içimizdeki şeytan kitabındaki diğer nüanslarına öğrenebilirsiniz, sevgiler …
Hayat Bu okurunun profil resmi
Ve kaldı ki, Ali'nin baştan ülkücü olduğunu dair bir bilgi yok ancak Safa'nın en başta Nazım'a övgüler düzüp bir sol sempatizanı olduğu bir gerçek: Aynı Necip Fazıl ve İsmet Özel gibi!
Hayat Bu okurunun profil resmi
Neredeyse bütün gizlerini çözmüşsünüz Ali'nin 👏 Bence yazarın 3 romanı hikayelerinden daha önde... Kuyucaklı Yusuf da iyi bir seçenek...
Gülşan Hilal ÇELİK okurunun profil resmi
Romancı yönünü ben de kuvvetli bulurum.
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Meşgûfâne okurunun profil resmi
Kitabı az önce bitirdim ve daha karakter zihnimde canlıyken incelemenizi iyiki gördüm, bu vesileyle içime çok sinen bir okuma oldu. Teşekkürler🌼
Gülşan Hilal ÇELİK okurunun profil resmi
Rica ederim.✨ Ne mutlu bana.
Gülşan Hilal ÇELİK okurunun profil resmi
İncelememi paylaşarak daha çok insana ulaşmasına katkıda bulunur musunuz?
Hasan okurunun profil resmi
Hanımefendi bunları yazmak için kitabi okumaya gerek yok ki, sanki bunları ilk siz keşfetmişsiniz gibi yazmışsınız. Sabahattin Ali 'nin hayatını merak eden kişi azıcık araştırsa zaten bu bilgiler karşısına çıkar.
Gülşan Hilal ÇELİK okurunun profil resmi
Görüşünüze saygı duymak isterdim ama bu nasıl görüş? Sadece yazmak için yazmışsınız.
1 sonraki yanıtı göster
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.