Çador
2021 42. kitabı
Hepimiz bir sekilde çocukluğumuzun geçtiği kentleri, yolları , sokakları terk ediyoruz. Bazılarımız bunu gerçek anlamda oradan ayrılarak, bazılarımız da yılların getirdiği o değişim içinde kalan izlerin silinmesiyle yaşıyor. Kitabın kahramanı Akhbar da yurt dışından, rejimi degişmiş ülkesine ve çocukluğun geçmiş olduğu kentine yıllar sonra geri dönüyor. Ancak iyi şeylerle karşılaşacağını ummasa bile annesinin ve kardeşlerinin bile izini bulamaması onu hayal kırıklığına uğratıyor . Baskı rejiminin şehrin yaşamına, sokaklara, insan ruhuna yansımasını bir arayış içinde sunuyor Murathan Mungan. Baskı ve otorite, farklı renklerin yaşamasına izin vermiyor ve insan ruhunu yaşayan ölülere çeviriyor. Kitapta "Bazı şeylerin yokluğu varlığını daha çok hatırlatıyor." cümlesi geçiyor . Bunu kadınların sokaktan, yaşamdan silinmesi üzerine söylüyor yazar. Kadın hareketlerinin aslında asıl amacı yaşayarak var olabilmek , yok edilirek silinerek gelen o var oluşu redderek. Bunu yeni kelimelerle yeniden özümsüyorum içimde. Kısa bir yolculukla büyük şeyler anlatıyor Murathan Mungan. Ben de bu yolculuğa onun kelimeleri ile çıktığım için mutluyum.
ÇadorMurathan Mungan · Metis Yayınları · 20241,674 okunma