2021 165. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2021 23:16
Begüm Çakır sayesinde haberimin olduğu kitabı uzun süre bulamadım. Basımı tekrar başladığında da Samet Taşdemir'in hediyesi neticesinde okuyabildiğim bu şahane kitap için bu güzel insanlara teşekkür ederek başlamak istiyorum. Baş karakterimiz bir Yahudi ve bir tamirci. Kitabın adı da buradan gelmekte. Ama kitabın odak noktası tamirci olması değil, adamın Yahudi olması. Kitabın ismi içeriğiyle ilgili daha sert ya da daha bilgi verici olabilirdi. Tamirci ismi baya sönük kalmış. Kitabın ismiyle ilgili bir eleştiriyi buraya bu şekilde bırakayım. Bunun dışında hiçbir kusur bulamıyorum. Enfes bir anlatım mevcut kitapta. Bol bol empati yaptıran yazar, okuyucuyu hem sarsıyor hem de kederlendiriyor. Çünkü sadece Yahudi olduğu için haksız yere suçlanan bir adam, ömrü boyunca çile çekiyor. İşkenceye ve baskıya maruz kalıyor. Hücresinde çürürken siz de onunla beraber çürüyorsunuz. Onunla ümitleniyor yine onunla hayata tutunmaya çalışıyorsunuz ama bu kitap maalesef ki sonu okuyucuyu üzen kitaplardan.. Din kurumunun insanların hayatında nasıl da etkili olduğunu, faydadan çok zararı bulunduğunu, ondan bundan şundan değilsen yaşamanın bile haram olduğunu güzel güzel gösteriyor yazar. Peki gerçekten gerek var mı? Bizler ırk, din, dil, renk, cinsiyet ayrımı yapmadan yaşayamaz mıyız? Aslında bal gibi de yaşarız ama birilerinin ekmeğine yağ sürüp kendi kuru ekmeklerimizi yemek hoşumuza gidiyor. Ve bu kitabı özellikle Yahudi karşıtlarının okuması gerektiğini düşünüyorum.
TamirciBernard Malamud · Kafka Kitap · 20131,406 okunma
3.567 Gösterim
Ne demek. Çok güzel yazmışsın eline sağlık 🤩 Sondan bir önceki cümle ders niteliğinde.
SonAy
Güzel hediyen için tekrar teşekkür ederim. 🤗🙏