·724 syf.····Okunma: 05 Ağustos 2021 15:27 Türkiye’nin en çok yarım bırakılan kitabı. Eğer Oğuz Atay’ı ilk defa okuyacaksanız bu kitap yerine Korkuyu Beklerken kitabıyla başlayın. O kitapta da benzer aydın eleştirileri, ironiler, iç hesaplaşma, monolog gibi Atay’ın karakteristik özelliklerin hepsini görebilirsiniz. Tutunamayanların neden tutunamayan olduklarını anlamak için Tutunamayanlar’dan önce özellikle Gonçarov’un Oblomov’unu ve Dostoyevski - Kafka külliyatından Suç ve Ceza, Dönüşüm, Dava kitaplarını okuyarak karakterlerin hayat biçimlerini anlamak açısından daha yetkin olacaksınızdır. Kitabı okurken yanınızda Yıldız Ecevit’in Ben Buradayım kitabı; Oğuz Atay’ın biyografik ve kurmaca dünyası için iyi bir rehber olabilir. Okurken kitabın 60’lı yıllarda yazıldığını ve döneminin içinde bulunduğu şartları gözönünde bulundurmanız kitabı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Okuyucuları ve beni de en çok zorlayan üçüncü bölümdeki 76 sayfalık noktalamasız bölümdü, burada biraz daha yavaş ve anlayarak ilerlemeniz size fayda sağlayacaktır. Yıldız Ecevit’in önerisine göre; Tutunamayanlar kitabını Freudyen ve libido temelli bir psikanaliz yorumuyla değil de daha çok Jungiyen yani, gölge ve persona benliklerin çarpıştığı bir psikanaliz yöntemiyle, yorumlamanız tavsiye edilir.