Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

360 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Eyy Feylesoflar!!
Geçmişten günümüze, kısa bir yolculuktan birikimler... Zaman olarak kendisine en çok süre verdiğim ve okurken sayfalarca not aldığım kitabın incelemesinden herkese merhabalar. Evet, 29 günde bitirdim hemen hemen bir aylık süreye tekabül ediyor. Bir kitap için kullanılan bu süre benim için ciddi anlamda uzun, hatta çok uzun bir süre. Dilinden veya felsefik olmasından derseniz, evet felsefik kitap ama dili oldukça sade ve eğlencelidir. Sayfa sayısı bakımında daha fazla olan kitaplar okudum, en fazla 6 veya 7 gün sürerlerdi. Örneğin ; Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin her bir kitabı 600 veya 700 sayfa bandında değişiyordu, onları bilinçli şekilde okuma sürem en fazla bir hafta sürüyordu. Keza daha birçok örnek verebilirim. Fakat
Felsefenin Kısa Tarihi
Felsefenin Kısa Tarihi
kitabımızda olabildikçe sindirerek okumaya çalıştım, 360 sayfa ve okuduğum en eğlenceli kitaplar listesinin en başlarında kendisine yer almış durumda. Dili oldukça yalın ve bir okadar da akıcı. Sıkılmak neredeyse imkansız. İleride tekrar okur muyum? Kesinlikle okurum. Genel hatlarıyla kitap hakkında düşüncelerim bu yönde. Kitabın içeriğine geçebilirim.
Felsefenin Kısa Tarihi
Felsefenin Kısa Tarihi
Kitabın kapağını açtıktan sonra, yazarın kim olduğu hakkında kısa bir bilgi alıp ;yaklaşık 2400 yıl önceye gittim. Ve sayfanın ortasında büyük harflerle yazılı adını çokca duyduğum bir feylesof ; 1)Sokrates : Çok soru soruyorsunuz ve ölüme mahkum ediliyorsunuz, evet düşünmek demek ölüm demek. Zihni parlak olan bu adamın, “Değer verdiği bilgelik türü, argümana, akıl yürütmeye ve sorular sormaya dayanır, önemli biri doğru dedi diye bir şeye inanmaya değil. Sokrates için bilgelik, çok şey bilmek ya da bir şeyi nasıl yapacağını bilmek değildi. Bilgelikle neyi bilebileceğimizin sınırlarını da içererek, varoluşumuzun gerçek doğasını anlamayı kastediyordu.” 2)Arıstoteles “Bir bulutla kış olmaz, bir çiçekle yaz gelmez.” Sözleri kendisine aittir, şair ismini taşımıyor olabilir fakat gayet edebi sözleri vardır. Antik Yunan döneminde yaşayan bu feylesofun, tüm düşünceleri not halinde günümüze ulaşmıştır. Hakiki mutluluk nedir? Sorusu hepimizin düşüncelerinde kendisine yer bulmuştur. Aristoteles bu soruya tatmin edici şekilde cevabını verir. 3)Pyrrhon Her şeyi bilebilir miyiz? Hayır aksine hiçbir şey bilemeyiz. “Doğru olduğuna inandığınız şeylere güvenemezsiniz çünkü yanılıyor olabilirsiniz. Her şey sorgulanabilir, her şeyden şüphe edilebilir. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey, açık fikirli olmayı sürdürmektir. Kendinizi bir düşünceye adarsanız, hayal kırıklığına uğrarsınız.” 4)Epikuros “Epikuros'a göre hayatın anahtan, hepimizin aradığı şeyin haz olduğunu fark etmektir. Daha da önemlisi, mümkün olduğunca acıdan kaçınmamızdır. Bizi harekete geçiren budur. Yaşamınızdan acıyı çıkarmak ve mutluluğu artırmak yaşamı daha iyiye götürecektir. O zaman yaşamanın en iyi yolu şuydu: Sade bir yaşam tarzı benimsemek, etrafınızdakilere nazik olmak ve dostlarınızın çevrenizde olması.” 5)Epiktetus , Cıcero , Seneca Bu üçlüyü pas geçiyorum. Kitabı okurken biraz karmaşık geldi, buna istinaden tam oturmuş bir düşünce dışında bir şey yazmak istemiyorum. 9)Niccolö Machiavelli Sıradan bir halksınız ve düşünceleriniz sayesinde kral sizi saraya davet ediyor. Bunun sayesinde düşünceleriniz neredeyse şehrin yönetimi rolünü üstleniyor. İşte o kişi ; Niccolö Machiavelli. Daha detaylı bilgi için 9.bölümden kendisi hakkında okuyabilirsiniz. 11) Rene Descartes Şüphe ve yanılsamalar... Örneğin suya soktuğunuz çubuk, ona belli bir açıdan bakıldığında bükülmüş görünür. Kare şeklindeki bir kule, uzaktan bakıldığında yuvarlak gibi gözükebilir. Bu yüzden ; “Duyularımız bazen bizi aldatabilirdi. Bize hata yaptırabilirdi. Görme duyunuzu düşünün. Görme yeteneğinize her zaman güvenebilir misiniz? Gözleriniz her zaman size sadık mıdır?” 18) J. J Rousseau Yabancı yazarlardan ve düşünürlerden hayran olduğum kişilerden. Toplum yapısı hakkında düşünceleriyle
Toplum Sözleşmesi
Toplum Sözleşmesi
adlı kitabında okumuştum. Ve çok beğenmiştim. Toplum Sözleşmesi'nde kitabının başında, "insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur" der. Öyle haklı ki... 19) Immanuel Kant Beğendiğim bir başka yabancı kalem. Onu anlamak kolay bir iş değil. Öyle ki kitaplarını okurken defalarca aynı sayfayı, cümleyi tekrarladığım olmuştur. Bu kitapta ise , Kant'ı iki bölümde ele almış yazar. Normal de her düşünüre bir sayfa ayırırken Kant'a iki bölüm ayrıması onu anlatmaya ancak kısa bir özet olarak yetmiştir. 23)Arthur Schopenhauer Üniversite yıllarımda düşüncelerine olan ilgim artmıştı ve Schopenhauer'u okumaya başlamıştım. Yaklaşık altı yedi kitabını okudum. Beğendiğim bir düşünür fakat çok karamsar olması daha az hoş kılıyor onu. “Gerçekten de yazılarındaki kötümserlik damarı o kadar derindir ki, bazı okuyucular, eğer gerçekten samimi olmuş olsaydı, intihar etmesi gerekirdi diye düşünmüşlerdir.” 31)Bertrand Russell Her zaman söylerim, iyi bir yazar iyi bir rehberdir. Russell, buna örneğimdir. Din afyondur, sözleri ile bilinir kendisi. Zamanında ve halen günümüzde bile kullandığı bu sözler için fazlasıyla linç yemiş biridir. Nitekim aynı düşüncedeyim kendisi ile. Din halk kitlelerini uyuşturan bir afyondur. 33)Jean -Paul Sartre Varoluşçuluk denilince akla ilk gelen isim olur kendileri.
Bulantı
Bulantı
adlı kitabını yakın zamanda okuma fırsatım olmuştu. Okurken biraz Oğuz Atay'ı hissetmiştim satırlarda. Ayrıca okurken ruhen bunalıma girmemek mümkün değil. Biraz da sıkıcı gelmişti,demem abartı olmaz sanırım. 38)John Rawls Zenginlik nedir? Çok zenginler vardır ve çok zenginlerin olduğu gibi çok fakirler de vardır. Bu adalet midir? İşte J. Rawls sürekli bunu sorgular. Okurken onu J. J. Rousseau ile bağdaştırdım sürekli. “Eğer dünyada gerçek adalet olsaydı, bir yanda elindeki çok fazla parayı nasıl harcayacaklarını bilmeyenler varken, bir yanda da açlık çeken çocuklar olmazdı.” Not : Bu inceleme, kitabın içeriği hakkında hatrı sayılır düzeyde detaylı bilgi içerir. Günler sonra, aylar sonra veya olurda yıllar sonra bu kitap zihnimde nüksederse, özetini iyice hafızaya kazıyabilmek içindir. İncelemem burda sona ermiştir. Her feylesofu ele almadım, aralarından seçip değerlendirmeye çalıştım. Okuyup buraya kadar geldiğiniz için teşekkür eder, keyifli okumalar dilerim.
Felsefenin Kısa Tarihi
Felsefenin Kısa TarihiNigel Warburton · Alfa Yayıncılık · 20206,9bin okunma
··
2 artı 1'leme
·
3.715 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.