Ezilenler
2021 51. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 17:27
Dostoyevski'nin yazdıklarını okurken her seferinde kendimi onun yarattığı karakterlerin yerine koyuyorum. Stefan Zweig Üç Büyük Usta eserinde “Tolstoy'un hayatı didaktiktir, bir okul kitabı, bir risaledir; Dostoyevski'ninki ise bir sanat eseri, bir trajedi, bir kaderdir.” der. Yazarlar yaşadıkları toplumdan, çevreden, hayattan etkilenmeden bir eser ortaya koyamazlar. Her kitabında bunu derinden hissederek okumaya devam ediyorum. Bu eserinde de ezilmişliğin, bencilliğin yeri geldiğinde fedakârlığın, hataların, sevginin ve daha birçok duygunun üzerine kurulmuş ve olaylar karakterlerle birbirini en güzel şekilde tamamlamıştır. Okudukça karakterleri o kadar benimsiyorsunuz ki yeri geldiğinde onların hâllerine üzülüyor yeri geldiğinde sinirleniyorsunuz, ama ne olursa olsun büyük bir özveriyle kitabı bitiriyorsunuz. Eser, geçimini gazetelerde yazılar yazarak sağlayan Vanya adında bir gencin düştüğü çıkmazlar, onun seçimleri, merhameti ve aşkı etrafında şekillenmektedir. Onu büyüten Nikolay ve Anna ile sık sık görüşür. Kızları Nataşa’ya derinden bağlıdır. Uzun bir süre önce hayatlarına giren toprak ve güç sahibi Prens ve oğlu Alyoşa ile büyük fikir ayrılıklarına düşeceklerdir. Ve kitabın ilerleyen bölümlerinde yapayalnız bir kız çocuğu olan Yelena ile tanışacaktır. Kitabın başları biraz ağır ilerliyor ama sonunda olaylar gelişip enteresan bağlantılar ortaya çıkıyor. Ve Dostoyevski her zamanki gibi bizleri trajedisine ortak ediyor. Ben beğenerek okumuştum. Herkese keyifli okumalar.
EzilenlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,8bin okunma