···Okunma: 31 Temmuz 2021 23:46 Gabriel Garcia Marquez'in " Dünyanın en iyi gerilim hikayesi" diye tanımladığı Kral Oidipus, Eski Yunan'ın üç büyük tragedya yazarından biri olan Sophokles tarafından yazılmış bir Atina trajedisidir ve ilk kez M.Ö.428 yılında sahnelenmiştir.Oyun perdelere ayrılmadan, başından sonuna kadar aralıksız oynanır.Konuşmalar;kafiyesiz mısralar şeklinde yazılmıştır.Eser 1530 mısradır.Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen,trajedi türünde gerek konusu gerekse işlenişi bakımından dünya edebiyat tarihinin önemli eserleriniden biridir.Bu hikayenin devam niteliğinde olan iki oyun daha vardır: Oidipus Kolonos'ta ve Antigone.
Oidipus efsanesine dair bilinen en eski kaynak M.Ö. 7.yy’da yazılmış Odysseia’nın 11. bölümüdür. Burada Odysseus, Hades’i ziyaret eder. Odysseia’da Oidipus gözlerini kör etmez ve Kolonos' a sürülmez . Bunlar Sophokles’in trajedisine aittir.
Sigmund Freud; kurucusu olduğu psikanalitik teorisinde, karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni safdışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamına Sophokles'in "Kral Oidipus " adlı eserinden ilhamla Oidipus Kompleksi demiştir.Elektra Kompleksi de ismini Kral Oidipus'un kızı Elektra'dan almıştır.
Sophokles'in pek çok sanat eserine konu olmuş,kaynaklık teşkil etmiş klasik eseri Kral Oidipus'u okumanızı tavsiye ederim.