2021 53. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2021 00:57
Selam :) Baştan belirtiyim öyle güzel incelemeler görüyorum ki benimki sadece kitap hakkındaki yorumumdur. Yazarın daha önce Huzursuzluk, Serenad ve Son Ada romanlarını okumuş beğenmiştim. Oradan yola çıkarak bu kitabı da okumaya karar verdim. Ve arkada okunmayı bekleyen iki kitabı daha vardı.Kitap temelinde ensest sonucu oluşan tecavüz ve töre cinayetini konu ediniyor. Bu süreç başından sonuna kadar akıcı, güzel işlenmiş. Zaten Zülfü Livaneli 'nin kalemine laf etmek bize düşmez, yazar gerçekten güzel yazıyor.Ancak bu topraklarda yetişen bir vatan evladı olan yazarın kendi milletine karşı bu kadar acımasız olması, acımasız eleştiriler yapmasına derinden üzüldüm. O yüzden puan ya da beğeni olayına hiç girmedim. Serenad kitabında çok güzel bir aşk hikayesine yerleştirilmiş Yahudi mezalimi derinden işlenmiş, etkilenmiş yeri geldi bazı sayfalarda göz yaşı dökmüştüm.Huzursuzluk kitabında Ezidileri anlamaya çalıştık, üzüldük. Ama bu kitapta tamamen anladım ki yazarın bir algı yaratma çabası var. Yazar her milleti, başına gelen her türlü felaketi gerçekten çok güzel anlıyor, işliyor. Ama üç tarafı denizlerle dört tarafı kalleşlerle çevrili olan, Doğu ile Batı arasında sıkışıp kalmış kendi vatanını ve insanını anlamakta çaresiz kalıyor. Kitapta Türk ordusunun PKK ile mücadelesinde atfedilen cümleler ve suçlamalar akıl alır gibi değildi. Ermenilerin yurttan gönderilmesine o kadar üzülüyor ki yazar, sanki durup dururken Tehcir Kanunu çıkarılmak zorunda kalınmış. Şu konuya katılıyorum mutlaka çok iyi insanlar vardı aralarında ama kangrene dönüşmüş hal de görülmeyecek gibi değildi. Mutlaka hatalar olmuş, yanlışlar yapılmıştır. İki tarafın da hatalarına yer verilebilir, karar okuyucunun vicdanına bırakılabilirdi. Ayrıca muhafazakar kesimdeki büyük çoğunluğun yalancı, sahtekar,
MutlulukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 202043,6bin okunma
    Biz 300 yıldır biz bu ülkeyi çok kötü yönettiğimiz, ya da berbat yönettiğimiz için Ermeniler ayaklandılar. Sadece onlar değil, Türkler, Müslümanlar da haksızlığa, yağma talana, devlet terörüne isyan ettiler. Bu isyan bu gün de durmuş değil maalesef. Haksızlığa, zulme başkaldırmak hepimizin görevi olmalı. Bahsettiğiniz diğer 'iğrenç' konular ise köylü olan herkesin bildiği ve dile getirmeyi dahi gereksiz gördüğü sıradan gerçeklerimizdir. Ve bunlarla biz yüzleşmedikçe, bunların hiç birisi düzelmediği gibi yenileri de ekleniyor. Örneğin, anamın dedesi: “Ermeniler, eğitimli, zanaat erbabı saygıdeğer insanlardı. Biz Sis’e (Kozan) gittiğimizde, öğleden sonra köye dönmemize razı olmaz, ‘yolda kurda kuşa yem olursun, Ağa, buyur eve gidelim, misafirim ol, yola sabah çıkarsın’ derlerdi ama bizim Türkler evlerine yatıya gideriz diye, bizi görmezden gelirlerdi. Ermenilerin malını mülkünü yağmalamak için sürdüler. Onlar gidince biz, yetim ve öksüz kaldık” dermiş. Ben de otuz yıldır bu konuları araştırıyor ve yazıyorum maalesef bunlar bizim görmezden geldiğimiz hakikatlerimiz. Bu konulara değindikleri için, Kemal Tahir, Yılmaz Karakoyunlu ve Livaneli’yi ayrıca severim. Zebercet Coşkun'dan Haçin, Yaşar Kemal’den İnce Memed, Franz Werfel'den Musa Dağ'da Kırk Gün’ü kitaplarını okursanız, bu kitaplar Livaneli’nin demek istediklerini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Kitaptan Kelâma
"İlim Müslümanın yitik malıdır, Çinde de olsa arayıp bulun" diyen bir peygamberin ümmeti, ilk ayeti "Oku!" olan kitabın inananlarından biri olarak çok üzülüyorum bu duruma. Ancak çan çalan ülkelerde de durumun bu kadar mükemmel olduğunu düşünmüyorum hocam. Yozlaşma orada da hakim. Ha sadece tokluğun getirdiği rehavetten, çatışmasızlıktan dolayı her şey sütliman gibi. Rus, Amerika ve Fransa... girdiği topraklarda meziyetleri ortada. İnşallah sizin gibi bilgili, hayat tecrübeli, donanımlı insanlar birbirimizi ve düşüncelerimizi ötekileştirmeden ilk önce kendimizi sonra gelecek nesillerimizi yetiştirir ülkemizi ve hatta tüm dünyayı aydınlık günlere taşırız.
Senin incelemende gayet başarılı arkadaşım, bir çoğumuzun okurken yakalayamadığı ayrıntıları yakalamışsın👏kalemine ellerine sağlık..🌺
Kitaptan Kelâma
Çok teşekkür ederim canım, bunları ifade etmesem rahat etmeyecektim. Büyük haksızlık geldi bana🌺🌿