Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Osmanlı pâdişahlarının, zamanının portreleri demek olan minyatürlerinde sarıklarının ucundaki sorgucun bir süpürge maskotu olduğunu acabâ kim bilir? Bununla Harameyni’ş-Şerîfeyn’in süpürgecisi olduklarını telâkkî ederler ve Harameyn’in süpürgecilerinin maaşlarını, bizzat kendi servetlerinden verirlerdi.
Sayfa 93 - Erkam YayınlarıKitabı okudu
·
938 görüntüleme
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Bu yanlış bir bilgi.
İsmet İstanbulî okurunun profil resmi
Ka’bede hizmetler en yüksek noktasından en alt seviyesine kadar düşünülmüş ve her kes bu hizmetlerinin karşılığını vakıf hazinesinden almış olacaktı. Haremeyndeki hizmetlerin karşılıklarının zâten Devlet tarafından verilmesi en doğal bir durum ve sistem gereği olmasıdır. En azından öyle olması gerekirken bu hizmetlerin karşılıklarının vakfa bağlanmasının açıklaması ne olabilirdı. Kanaatimce Sultan I. Ahmed bu hizmetin kudsiyetine inanmış bir kişi olarak bu hizmetlerin karşılıklarının ödenmesini tesis ettiği kendi özel vakfına bağlatmıştır. Böylece vefatı sonrası bile buradan gelecek olan sevablar açık kalacak olan onun hayır ve hasenât defterine yazılmaya devam edecekti. dergipark.org.tr/tr/download/art... Sayfa: 88
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Ben Kabe'ye hizmet etmiyorlar demedim. Alıntıladığınız sorguç hadisesindeki süpürge meselesinin yanlış bilgi olduğunu söyledim. Bu tamamiyle dönemin padişahlarını evliyalaştırma işlemi. Aynı tuğ, sorguç II.Mahmud ve oğlu Abdülmecid'de de vardı. Evet Kabe'ye saygılıydılar ama aynı zamanda içki de içiyorlardı (özellikle II.Mahmud). Ne yazık ki alıntılama yaptığınız hoca tamamiyle niyet okuma yapmış, tarihe odaklanma yerine kendi duygusal çerçevesinden metin kaleme almış. Yanlış.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.