Varoluş Psilolojisi, Zaman ve Mekan
2021 3. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2021 18:50
Rollo May ile tanışmama vesile olan bu kitabı psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında yüksek lisans yapan bir arkadaşımın hediye etme vasıtasıyla okumuş oldum. Varoluşçu edebiyat ve felsefe ile lise zamanlarımdan beri ilgilenmeme rağmen varoluşçu psikolojiyle ilgili hiçbir okuma yapmamıştım daha önce. Kitap adından da anlaşılacağı üzere bir insanın benlik inşası ve bulunduğu zamanla ve mekanla bütünleşmesi hakkında yazılmış. Yazarın sade, alıcı ve anlaşılır bir üslubu var; psikoloji kitabı diye kitabı terimlere boğmamış. Benim ise bu kitap hakkında en çok hoşuma giden şey salt psikolojik olarak değil de edebiyat, felsefe, sosyoloji ve hatta uluslararası ilişkilerden bile yararlanarak, sosyal bilimlerin hemen hemen her dalına değinerek ve psikolojiyi ayırmaktan ziyade dış unsurlarla birleştirerek yorumlaması. Çok yönlü bir kitap olması ve okuduğum diğer psikolojik kitaplardan bu yönde ayrılması beni oldukça tatmin etti. Kitapla ilgili iki de eleştirim olacaktı; birincisi 3.bölümde yer alan Yaratıcı Bilinç başlığının çok soyut ve havada kalan bir bölüm olması. Okumakta ve anlamakta oldukça zorlandım. İkincisi ise eleştiriden ziyade kitabın yazıldığı tarihle alakalı. Yazıldığı döneme (ilk yayınlanma tarihi olarak 1953 gösteriliyor yani ikinci dünya savaşından sonraki soğuk savaş dönemi) günümüzde olduğundan daha fazla uyması şaşırtıcı değil ve evet; hala günümüze ışık tutuyor fakat ara ara yapılan yazıldığı döneme ilişkin çıkarımlar bana olmasa da olurmuş dedirtti. Belki kitabın bir “remaster” versiyonu olsa fena olmazmış. Benzer şekilde yazarın “ülkemiz” diyerek Amerikan halkından bahsettiği yerler var. Dediğim gibi; bir yazarın bulunduğu zaman ve mekandan bahsetmesi abes değil tabiki de fakat konu varoluşçu psikoloji olduğundan insan biraz daha genel bir anlatım bekleyebiliyor. Yine de psikolojiye ve varoluşçu felsefeye ilgi duyanların okumasını şiddetle tavsiye ediyorum. Kitaptan ve kitapta değinilen yazarlardan ve kitaplardan öğrenebileceğimiz çok şey olduğunun düşünüyorum.
Psikoloji
Kendini Arayan İnsanRollo May · Okuyan Us Yayın · 20193,933 okunma