Samir Amin, tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüsten bahsediyor. Bu virüsün adı ise çok daha tehlikeli olan Liberal Virüstür. Tüm dünya esas bunu çözebilirse sorunların büyük kısmı da ortadan kalkar ve daha yaşanabilir bir gelecek için de kapı aralanabilir. Fikret Başkaya tarafından tercüme edilen bu kitap, liberal ekonomik sistem ve bunun yayılması, virüs ile bütünleştirilip "Liberal Virüs" adıyla oluşturulmuş. Kitabın alt başlığı ise "Sürekli Savaş ve Dünyanın Amerikanlaştırılması" adını taşıyor.
Samir Amin, liberal virüsü, toplumların Amerikanlaştırılması olarak nitelendiriyor. Amerika'nın Avrupa üzerinde kurduğu tahakküm zihniyeti ile kendi sınırları dışında Avrupa'da da Amerikan düşüncesini egemen kılmaya çalıştığını ve bu doğrultuda yaptıklarından bahsediyor.
Amerikan tarzı hukuk, sağlık ve demokrasi ile Avrupa'da yerleşik hukuk ve demokrasinin farklarından da bahsediyor. Liberal virüsün önce Avrupa sonra tüm dünyaya egemen olması için aşama aşama neler yapıldığını (hızlı geçişlerle genel değerlendirme sunuyor) anlatıyor. "Eski Avrupa'nın", "Genç Amerika'dan" öğreneceği bir şey yok " (s.85) diyerek Amerikan felsefesine set çeken düşüncelerini ifade ediyor.
Mısır kökenli Fransızca yazan, Marksist akademisyenin düşüncelerini ise Fikret Başkaya'nın aktarımıyla okuyoruz.
Kitap Liberal Virüs ve Dönüşüm Hakkındaki Dünya Sistemi başlıklarına sahip iki bölümden oluşmaktadır. İkinci bölüm yazarın çeşitli yerlerde çıkan ve konuyla bağlantılı makalelerinden oluşmaktadır.
Bu kitabı 18 - 20 Haziran 2021 tarihlerinde okudum. Bu yazı ise 30 Eylül 2021 tarihinde 1000Kitap sitesine eklendi. Okuduğum kitap 3. Basım, Ağustos 2020 tarihlidir. Tavsiye ederim.