Yazarların eserleri kadar yaşamları da edebiyatın bir parçasıdır. Hele ki bu yazar Oscar Wilde gibi sansasyonel bir yaşama sahip biriyse..
Kitap iki bölümden oluşuyor. Ilk bölüm yazarın dostu, hayranı ve kendisi de muhteşem bir yazar olan André Gide tarafından yazılan önsöz. Oscar Wilde'a dair cok degerli anektodlar barındıran ve en az asıl metin kadar değerli bir bölüm.
2. bölüm ise asıl metin olan ve tek parçadan oluşan uzun bir mektup. Alfred Douglas ile yaşadığı eşcinsel dostluğu yüzünden girdiği hapiste yine Alfred'e yazılan bu mektup dostuna yazılmış bir mektup olmaktan öte arsız ve kaprisli bir sevgiliye yazılmış bir mektup. Dostuna ve ailesine dair şikayetleri barındıran ağırlıklı bölümde Oscar Wilde'ın bir insan olarak yaptığı hataları ve zayıflıklarını görebiliyorsunuz.
Benim en sevdiğim bölüm ise 100-140 sayfaları arasında yazarın sanata, edebiyata ve Hz. İsa'ya dair çok değerli değerlendirmelerini paylaştığı kısımlardı. Bazı yerleri tekrar tekrar okudum altını çizdim.
Dorian Gray'in Portresi ile tanınan yazarın özeline açılan bir pencere olması hasebiyle çok değerli bir okuma olacaktır. Tavsiye olunur.