Ne zaman dünya tarihini konu alan bir kitap hakkında Türkçe yazılmış yorumlara baksam daima şuna benzer bir iki yakınma gözüme çarpıyor: Neden biz Türklerden hiç bahsetmemiş, İslam tarihine niçin yeterince yer verilmemiş vb.
Okullarımızdaki tarih eğitimi neredeyse tümüyle Türk tarihine odaklanıp, (Türklerin dahil olmadığı keşifler çağı, Rönesans gibi) dışsal gelişmelere sadece Türkleri ilgilendirdiği ölçüde kısa kısa yer vermeyi tercih ettiği için öğrenciler tüm tarihin Türklerin çevresinde olup bittiğini düşünme eğiliminde oluyorlar. Geçmişi anlamak, insanlığı bugüne getiren süreçleri tanımak, entelektüel derinlik edinmek gibi kazanımları pek de önemsemeyen Türkiye'deki tarih eğitiminin gayesi, beylik sloganlar haricinde düşünemeyen, sığ ve dar bir bakış açısıyla dünyaya bakan nesiller yetiştirmektir. Haliyle bu kişiler, Türkiye ile bir ilişiği olmayan herhangi bir farazi yazarın kaleme aldığı dünya tarihine ilişkin bir kitaba göz attıklarında, mütemadiyen Türkler'i konu alan kısımların azlığından şikayet ederler. Belki de bu noktada Bertrand Russell'ın çağrısına kulak vermek hiç olmadığı kadar kıymetli: Ele aldığı meselelere sağduyulu yaklaşımı ile beni daima mest eden düşünürümüz, örgün eğitimdeki tarih kitaplarını o ülkenin mensubu olmayan, yabancı diyarlardan gelen tarihçiler tarafından yazılmasını önermiş. Zira o ülkenin kendi tarihçileri, kendi tarihleri hakkında yazmaya koyulduklarında duygusal bir yaklaşımla zaman zaman hamasi söylemlere yer verebiliyorlar. Bizi sürekli haklı, ötekiyi düşman addeden bir anlayış, hoşgörülü bir toplumun temellerini atamaz. UNESCO kurucu yasasında bahseldiği gibi, “Savaşlar insanların zihinlerinde başlar, bu nedenle barışın savunması da insanların zihinlerinde inşa edilmelidir.”
Bu ve benzeri dünya tarihi ile ilgili kitapları okumanın en büyük faydası, size öğretilen dar kalıpların dışına çıkıp ötekinin gözünden bakma, farklı bir bakış açısı kazanma imkanı vermesi. Kitabı okuduğunuzda sadece kanlı savaşları, taht mücadelelerini değil, tarihi asıl şekillendiren insan topluluklarının hikayelerini okuyacaksınız.