2021 31. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2021 00:02
    Gizli Bahçe son zamanlarda adını sıkça duyduğum kitaplardan biriydi. Oldukça beğenilmesi de beni teşvik etti ve kitabı okumaya karar verdim. Konusunu kitabı okumaya karar vermeden önce hiç bakmadığım hatta içinde doğaüstü, mistik öğeler bulunduğunu düşündüğüm bir kitaptı. Okudukça içimi sıcacık yapan beğendiğim bir kitap oldu. Özellikle çocukların gözünden hayata dair bir şeyler okumayı sevdiğimden benim ayrı keyif aldığım bir kitap oldu.      Kitapta ilgisiz bir annenin ve sürekli çalışmakta, hasta bir babanın çocuğu olan; dadılarla büyümüş 9 yaşında Mary isimli İngiliz bir kızın hikayesini okuyoruz. Hindistan'da yaşayan Mary kötü bir salgın sonucu kimsesiz kalmakta ve İngiltere'de yaşayan eniştesinin yanına dönmesiyle beraber gelişen olayları konu ediniyor. Böyle anlatıldığında basit bir kitap gibi gözükebilir ancak bence uzaktan yakından alakası yok. Mary hiç anne ve baba sevgisi görmeden sömürge altındaki Hindistan'da  bir bakıcı kadın tarafından büyütülmüş oldukça hırçın bir kız. Dadısı ile arasında efendi-köle ilişkisinden dolayı kibirli, hiçbir işini kendi halletmeyen, şımarık, bencil bir kız çocuğu. Ancak İngiltere'de kaldığı malikanede tanıştığı Martha ona dünyanın çok başka bir yönünü göstermeye başlar. Böylece Mary aslında 9 yaşında çocuk olmayı öğrenir ve en önemlisi sevgi ile tanışır.      Yazar aynı zamanda kasik tipik yetim çocuk imajından farklı bir karakter yaratarak okuyucuya farklı bir mesaj vermeyi hedeflemiştir. Bunu Mary'nin kendini keşfetme yolculuğu ile  sunan yazar, sömürgeci bir kültürde yetişen bir çocuğun sevgisizlikle birlikte nasıl farklı bir boyut kazandığını göstermektedir. Ayrıca direk olarak yapmasa da ve kendisi de bir İngiliz olmasına rağmen İngiltere'nin acımasız sömürgeciliğine farklı bir pencereden oldukça açık ve net bir şekilde ortaya dökerek üstü kapalı bir şekilde eleştirmektedir.   Benim çok severek ve hızlıca okuduğum bir kitap oldu. Ve okurken bazı noktaları bir kez daha düşündüm. Aslında hiçbir çocuk kötü bir insan olarak doğmaz ve kötü çocuk diye bir şeyin olmadığının bir kez daha farkına vardım. Onların sevgi ve ilgiyle nasıl muhteşem bir karaktere büründüğüne bu kitap ile tekrar tanık oldum. Kafanızı dağıtmak için okuyabileceğiniz özellikle çocukların bakış açısından kitap okumayı sevenlere mutlaka tavsiye ederim.
Gizli BahçeFrances Hodgson Burnett · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202111,7bin okunma
6,4bin Gösterim