Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

56 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Pierre Clastres ilkel toplumlarda yaygın kanıların aksine şiddete meyilli olmadıklarını savaş bağlamında inceliyor. Savaşın gerekçeleri üzerinde üzerinde duruyor. Hobbes ve Claude Levi_Strauss'un ilkel toplumlara ilişkin düşüncelerine eleştiri getiriyor. Antropoloji-etnoloji konularına ilgisi olan okuyuculara hitap ediyor. Diğer okuyucuları sıkabilir.
Şiddetin Arkeolojisi
Şiddetin ArkeolojisiPierre Clastres · Nora Kitap · 201895 okunma
·
63 görüntüleme
SADIK BAYDERE okurunun profil resmi
Tarihe bakarsak, dinlerin sözde hedeflediğinin (!) tam aksine, şiddetin din kavramı ortaya çıktıktan sonra artmaya başladığını; din, mezhep, inanç ve iktidar kaynaklı savaşların insanlığın en büyük problemlerinden birisi olageldiğini görürüz. Dinler de zaten insanları kontrol etmek, bir bakıma hakimiyet altına alıp istenildiği şekilde yönetmek, özetle iktidar olmak amacı ile ortaya çıkmadı mı? Şayet evrendeki canlı cansız her şeyin Tanrı dediğimiz O tekillikten oluştuğu, O'nun her şey, her şeyin O olduğu anlayışı ve öğretisi hakim olsaydı, ne savaşlar olur, ne de doğaya zarar verilir, daha hakkaniyetli, mutlu bir dünyada yaşıyor olurduk diye düşünüyorum...
Mehmet DOĞAN okurunun profil resmi
Evet yazar da savaşların insanların toplum yaşamına geçtikten sonra başladığına vurgu yapıyor. İlkel toplumlarda ise eşitlik olduğundan dolayı bütüncül bir yaşam olduğuna vurgu yapıyor. Bu da doğal olarak çatışmayı ortadan kaldırıyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.