2022 49. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 00:00
Bozuk düzenin, doğru insanı ; Akakiy Akakiyeviç... İncelemeye başlamadan önce belirtmek isterim ki Rus edebiyatına hayranım. Bana göre Rus edebiyatı, tabiri caizse şampiyonlar ligi gibi bir kadroya sahip. Şiire, tiyatroya bir şey diyemem ama edebiyatta üst düzey bir kimlikleri var. Çok güçlü kalemleri var ve o kalemlerden biri de Nikolay Gogol . 2021 yılının Kasım ayının soğuk bir cumartesi gecesinde döküyorum bu yazıyı buraya. Bu soğukluk hem fiziki olarak vardı hem de düşüncesel anlamda vardı. Kitap incelemesinde soğukluğa neden bu kadar yer verdiki bu adam, diyişinizi duyar gibiyim. Cevap vereyim, bu kitabı okurken biraz daha üşüdüm ve bitirdiğimde üşümem daha da arttı. Çünkü bu öyküde geçen Akakiy Akakiyeviç'in kendisi oldum kitap boyunca. Zaman ne kadar geçerse geçsin cehalet asla bitmez. Şuan günümüzde bile teknolojinin çığır açmasına rağmen halen doğmalarla çıngar çıkartmaya çalışanlar mevcut. Kimler derseniz? Kimler yokki. Din tüccarı, ahlak şövalyesicisi, yalancısı...kısaca toplum yapısını bozan ve toplum yapısına aykırı olan hepsi. Baş kahraman Akakiyeviç erkek olmasına rağmen gece yarısı sokakta saldırıya uğruyor ve görevli polis memurunun sorduğu soru şu “ O saatte ne işi var dışarıda?” Evet memur bey burda üzerinde durulması gerekilen bu zaten dimi? Bunu birde kadınların yaşadığını düşünün ve günümüzde bile bunları bahane olarak öne sürenler var. Buradan sonrası spoiler kırıntılarını fazlasıyla artırır ona göre incelemeyi okumaya devam edin lütfen. Baş kahramanımız Akakiyeviç, sıradan bir devlet memur olarak görevini yerine getirirken ekonomik anlamda geçimsizlik yaşar. Bir dairede sürekli yazıları temize geçirir ve işini dürüstçe yapmaya çalışır. Soğuklar yaklaşınca paltosunu terziye götürürür fakat ne yazıkki paltonun tamir edilmesi neredeyse imkansız durumda. İhtiyaç talebi doğurur ve bu talepte zorunlu olarak yeni palto almasına sebebiyet verir. Ekonomik anlamda yüksek bir mevlaya mal olmasına rağmen yeni paltosuna heyecanla sahip olmasına rağmen birçok talihsizliğe maruz kalır. Eee artık gerisini de merak edin :) ve okuyun. Keyifli okumalar dilerim.
PaltoNikolay Gogol · Ayrıntı Yayınları · 201546,2bin okunma
1 +1'leme