Gürbüz Deniz'in İbn-i Sina seminerini dinliyorum. Önemli şeyler söylüyor. Notları bu iletinin altında -kendimi yetkin görmediğim için tasdik ve tenkitsiz- paylaşacağım. Yettiğim zaman belki üzerine bir şeyler söyleyebilirim.
Felsefe
1.319 Gösterim
zülfikar
• Allah, şeyleri şeyler aracılığıyla bilmez. Biz ise bir şey bilmek için mutlaka başka bir şey bilmeye ihtiyaç duyarız. Bu önceki biliş, tecrübe ile elde edilmeyen bir biliş olmalıdır. Biz tikellerle biliriz, Allah tümeli bilir. Bu tikel anlayışı Platoncudur. Gazali'nin eleştirisi Aristo'nun tikel anlayışı üzerinedir. Çünkü Aristo'nun tanrısı tikelleri, süflî şeyler oldukları için bilmez, buna tenezzül etmez. İbn-i Sina tikel'inde böyle bir şey yoktur.
zülfikar
• 10 yaşında hafız oldu. Hanefî fıkhı okudu. Bir üstaddan felsefe de tahsil etti, ama bu tahsili yeterli bulmadığı için kendi gayretleriyle felsefe çalışmaya başladı.
zülfikar
• Gazali meşhur üç meseledeki itirazlarından sadece haşir itirazında haklıdır, fakat onun da yaptığı izahinda haksızdır.
zülfikar
• Âlem kadîmdir, fakat kadîm bi'z-zât değil, kadîm bi'z-zamândır. Âlem mümkün varlıktır. Öyleyse kendi fâilini önceleyemezdir. Dolayısıyla kıdem-i âlem eleştirisinin de ucu boşa çıkar.
zülfikar
• Sudûr'u anlatan ilk kişi Plotinos'tur. İbn-i Sina'nın tanrısı mutlak fâil; Plotinos'un tanrısı ise ilkedir. Bu ilkeye varlık bile denemez. Dolayısıyla İbn-i Sina'nın esin kaynağı Plotinos denemez.
zülfikar
• Akıllar varlığını doğrudan Allah'tan alır; önceki akıldan almaz. İlk akıl Zât'ı düşünmekle ikinci akıl sâdır olmuştur.
zülfikar
• Melekût âlemine ay üstü âlem, tabiatı havi olan âleme ay altı âlem denir.