"Her şey kader tarafından belirlenmiş olsaydı, hiçbir şey elimizde olmazdı; birtakım şeyler elimizde olduğuna göre, her şey kader tarafından belirlenmiş değildir." [Karneades, M.Ö 200'ler]
Sayfa 102
Felsefe
··
518 Gösterim
1 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
Ama elimizde olan şeyler de kaderin bize sunduğu şeyler. Örneğin yaşadığın aile ve çevre. Senin karakterin oluşurken bunlardan etkilenerek oluşmaya başlıyor ve yine varacağımız her kapı kadere çıkıyor. Yani aslında ben ve seçimlerim hep kadere bağlı, ben gerçekten ben miyim?
Mert Kara
Gönderi Sahibi
Karneades muhtemelen sadece son cümlene katılırdı çünkü o akademia şüpheciliğinin kurucularından biri. Yukardaki sözüde Stoacılara karşı söylüyo. Yani ilk cümlene 'nerden biliyosun?' 'bırak şu saçma inancınıda akılla konuşalım' diyebilirdi.