2021 7. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2021 16:00
Kitap hakkında ilk söylemek istediğim şey okumak için yalnızca psikolojiye ilgili olmak bence biraz yetersiz kalıyor, aynı zamanda psikolojiye hakim olmak gerekiyor. Çünkü daha çok size kavramları öğreten bir ders kitabı gibi. Dili yüklü miktarda terim içeriyor. Terimleri öğrenerek ilerlemek sizi kesinlikle genişletiyor bu doğru, ama okurken içeriği çok almak isteyip terimlere boğulduğum oldu. Onun dışında kitaba ismini veren akış kavramı ki öğrendiğinizde ben bu hissi bir yerlerden biliyorum deyip şu anda bir türlü yakalayamadığınızı fark ettiriyor. O hissi nerede yaşamıştınız? Bunu size hissettiren neydi diye içinize bir dönüş yaşatıyor. Şahsen bu bende böyle oldu. Kitabı okumaya başlamadan önce içerisinde karşılaşacaklarımın tamamen bu içerikler olacağını bilmiyordum. Kitabın genel olarak çok sevdiğim bir yanı oldu bu yüzden o da şu: Genel olarak psikoloji ve kişisel gelişim kitapları gibi adının mutluluk olduğu bu kitapta bize maddeler halinde şunu yap bunu yap diye listeli bir mutluluk tarifi ya da akış hissini yakalamanın tarifini sunmuyordu. Bize bunların ne demek olduğunu birer birer tanımlayıp içimizde o hissin ne olduğunu ve onu nasıl hissettiğimizi gösteriyor, gerisi ise bize kalıyor. Zaten olması gereken budur diye düşünüyorum. Bu anlamda okuduğum en iyi psikolojik kitap diyebilirim. Kitapta kavramlar üzerinde tanımlar yapılırken yıllar süren uzun çalışmalarla deneklerin örnekleri de veriliyor. Yani kısaca size balık verilmiyor tutması öğretiliyor. Mutluluk için nesnel bir tarif sunulmadan nasıl olması gerektiğini kavramamız sağlanıyor. Bitirdiğinizde hayatta enerjinizle amacınızı aynı yöne akıttığınızda neler hissedecek olduğunuzu ve hazzı sindirmiş oluyorsunuz. Hızlıca geçmeden notlar alarak sindirilerek okunması çok daha faydalı olacaktır. Okurken akışta olmanızı dilerim iyi okumalar :)
Psikoloji
Akış: Mutluluk BilimiMihaly Csikszentmihalyi · Buzdağı Yayınevi · 20171,306 okunma