Gerçekleşme İçin Önce İstenç
“Eylenen, eyleyenin istencinden sonra gerçekleşebilir, ancak eyleyenin eyleminden sonra gerçekleşmesi olanaksızdır.” İbn Rüşd
Gnosei Seauton
Bu da gösteriyor ki ASIL İSTEDİĞİMİZ İÇİN SORUMLUYUZ, yaptığımız için değil. Çünkü eylemi yaratan istemcimizdir. Gerisinde istencimizin olmadığı eylemimiz, gerisinde istencimizin olduğu eylemimizden daha az yaratıcı ve daha az sorumluluk gerektiren bir eylemdir. Diye düşündüm, düşünüyorum.
Gnosei Seauton
Birlikte okunabilecek bir alıntı/m: #265768885 (Eva Gregory) .
Gnosei Seauton
“İsteklerimiz uyanınca, ayaklarımız hafifler.” (atasözü) Kaynak: Ataleti Yenmek .
Gnosei Seauton
Birlikte okunabilecek bir alıntı: “Her özgür eylemi yaratmak için birbiriyle yarışan iki neden vardır: bunlardan biri manevidir, yani edimi belirleyen iradedir; diğeri maddidir, yani bu edimi icra eden kuvvettir. Bir nesneye doğru yürüdüğümde, öncelikle oraya gitmeyi istemem gerekiyor; ikinci olarak ise, ayaklarım beni oraya taşımalıdır. Felçli biri koşmak isterken, çevik biri istemezse, her ikisi de olduğu yerde kalacaktır.” ( Toplum Sözleşmesi ; 1000K’den) .
Gnosei Seauton
Yani eylemin istençten ayrı tek başına bir gücü ve değeri yok ... Elimizde tuttuğumuz kalem gibi; biz onu hareket ettirmezsek yazmaz kalem... Eylem de istencimizin bir parçası olarak anlamlıdır ancak... Gerisindeki istencin varlığı ve gücüdür eylemi değerli ve güçlü kılan... O halde eyleme değil istence güven, eylemlerini değil istencini inşa et 🤔 Diye düşündüm! Düşünüyorum... .
Gnosei Seauton
Birlikte okunabilecek alıntılar/ım: #186746973 #186325531 .