Dune: Hem Uzak Hem Yakın Bir Gezegen
2021 13. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2021 02:55
#SPOİLER# Akıcı ve dolu dolu bir kitabı bitirdiğimi düşünüyorum. Bilimkurgunun en iyi örneklerinden biri olduğu düşüncesine katılıyorum. Zira yaratılan evrenin klasik bilimkurgu kitaplarındaki evrenlerden ayrıldığını; uzay, robot vb. Şeklindeki sığ değerlendirmelerden çok daha derin bir evren olduğunu düşünüyorum. İnceleme yazım kısım kısım şu şekildedir: Kitabımız Caladan isimli gezegenden Arrakis gezegenine sürülen Atreides hanedanı üzerinden başlıyor. Hanedana tabi herkes bu sürgünün bir tuzak olduğunun bilincinde ve bu farkındalık ile Dune gezegene geçiş yapıyorlar. Yaratılan evrende İmparatorluk, Hanedanlar, Bene Geserit okulu, Lonca ve Dune’da yaşayan Fremen isimli topluluk yer almaktadır. Sürgüne gönderilen Atreides Hanedanının başı Dük Leto, Harkonnen Hanedanın başı Baron Vladimir Harkonnen tarafından öldürülmek istenmektedir. Bu konuda İmparatorluk tarafından da destek görmektedir. Bütün hanedanlar ile imparatorluk için en önemli madde baharattır ve bu baharat da Dune gezegeninden çıkmaktadır. Suyun damlasının bile çok önemli olduğu, ölen kişinin bile suyunun harcanmadığı, bir kişinin ölümünde ağlanmasının büyük bir olay olarak görüldüğü bir gezegendir Dune. Kitabın bir katmanını da bu çöl olan gezegenin yaşanılabilir hale getirme arzusu, bu arzu için yapılan ekolojik çalışmalar oluşturmaktadır. Kitabı okurken İslam dininden, Hristiyanlık dininden çok fazla etkilendiğini görüyoruz. Bu kapsamda kullanılan kelimelerin çeviri mi olduğunu yoksa kitabın arkasında yer alan sözlükte mi bulunduğunu anlayamıyorsunuz. Bu iki din dışında Budizm’den de benzerlikler bulunuyor. Öte yandan kitapta geçen birtakım adetlerin tarihte yer alan imparatorluk ve devletlerde yer alan kurallara, adetlere çok benzediğini düşünüyorum. Örneğin Fremen halkı arasında liderin değişimi durumunda eski liderin öldürülmesi olayını, ben şahsen Osmanlıdaki kardeş katline benzettim. Bu anlamda kitapta yer alan ileri teknolojiyi çıkardığımda sanki tarihi bir roman okuduğumu düşündüm. Birden fazla eşin olması, imparatorluk için imparatorun kızı ile evlenme gibi durumların da bizzat tarihten alındığı ortadadır. Diğer yandan kitabın baş karakteri Paul Atreides’in bir seçilmiş kişi olduğu hikayesi de işlenmektedir. Kitapta peygamber gibi bölümlere de yer verildiği için Paul’un kutsal kitaplarda yer alan peygamberlerin yaşamlarından da izler taşıdığını söylemek mümkündür. Bu anlatı da sizi bu evrenin içine çekmekte ve romanı daha da katmanlı hale getirmektedir. Yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı kitabın çok katmanlı olduğunu ve elime aldığım 700 sayfadan çok daha kapsamlı, derin şekilde düşünülerek yaratıldığını düşünüyorum. Diyalogları okurken büyük bir zevk aldığımı belirtmek isterim. Kitapla ilgili sonun daha iyi olabileceğini düşünsem de serinin devam etmesi sebebiyle böyle bir sonu da anlayabiliyorum. Güzel ve katmanlı bir evrene yolculuk yaptığım için mutluyum ve filmini de hemen izlemeyi düşünüyorum. İkinci kitaba da hemen geçmeyi düşünüyorum. İyi okurlar. Frank Herbert Dune
Bilim-Kurgu
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma