2021 107. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2021 14:47
“Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti.” İhsan Oktay Anar’ı Puslu Kıtalar Atlası kitabıyla tanıdım. Karşıma çok çıkan bu kitabı sonunda okuma fırsatı buldum. Kitabı okurken yer yer sıkıldım, geri döndüm, ileri sardım. İnternetten özetlerine baktım. Kitabın tahlillerine göz gezdirdim. Neticesinde kitabı bitirdiğimde karmaşıklığı çözemedim. Yazarın üslubu, kurgusu tek kelimeyle dahiyaneydi fakat kitap benim kafamda bir bütüne ulaşamamıştı. Karmaşıyı toparlayamamış ama aynı zamanda kitabı sevmiştim. Puslu Kıtalar Atlası kitabının nasıl bir şaheser olduğunu ve edebiyatımızın en güzel postmodern örneklerinden biri olduğunu ne yazık ki kitabı bitirdikten sonra gerek buradaki incelemelerden gerek internetten yaptığım araştırmalardan öğrenecektim. Zaten Kitap üstüne yapılan araştırmalar ve tahliller bile kitabın edebiyatımızın hangi katmanında bulunduğunu belli ediyordu fakat ben ne yazık ki bunu geç farkettim. Uygulamada kitabı ‘okudum’ olarak işaretledim ama bunun hakkını gerçekten veremedim. Yazarın bir kaç kitabını da okuyup tarzına alıştıktan sonra yeniden okuyacağım ve okuduktan sonraki fikirlerimi bu incelemenin altına ayrı olarak yazacağım. Bu benim için bir ders niteliğindedir, sizin ilginizi çekmeyebilir. Ben kitap okurken; okuduklarımı anlamak, unutmamak ve kendimi geliştirmek için sürekli notlar alır internetten araştırmalar yaparım. Yazarın bu kitabını okuduğumda kafamda birleştiremediğim içindir İhsan Oktay Anar bana çok şey öğretti. Çünkü bu kitap için yaptığım araştırmayı (Ruh Adam kitabı haricinde) hiçbir kitapta yapmadım. Tanımının yapılması bile çok zor olan postmodernden girip modernizmden çıktım. Bunlar bir yana yazarı anlamak için onun tahlillerini, hakkında yazılanları okudum. Yani kitabı anlayamadım diye kitabın yarısı kadar da bu
1000k
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,6bin okunma
··2 alıntı·
47bin Gösterim
Güzel bir inceleme yazısı olmuş, İhsan Oktay Anar deyince içimden geçenleri yazıya dökmüşsünüz. Gerçekten kıymetli bir yazar. Evet okuması zor, ama verdiği edebi zevk bambaşka. 2022 Okuma Listeme muhakkak bir Anar kitabı dahil etmeyi istiyorum. Varsa önerileriniz , paylaşırsanız mutlu olurum.(Puslu Kıtalar Atlası, Suskunlar hariç)
Teşekkür ederim
Sonunu bir yere bağlanmamış, bulmaca kitabı:
1000okur
Tekrar okumanızı tavsiye ediyorum o halde. Çünkü kaçırdığınız yerler olmuş
İncelemeniz uzun ama sırf kitabı bitirip niye bu kadar övüldüğünü anlamak için geldim, anlattığınız çoğu şey baştan sona doğru kaleminize sağlık güzel bir inceleme olmuş… kesinlikle ilk kitaba göre ağır mesela neden başka bir adam uyuyamama sorunu ile son 10 sayfaya dahil oldu vs kafamda oturmayan şeyler de var evet güzel bir kitap ama dili ağır kitap 70. Sayfadan sonra akıcılaştı… yazacak çok şey var da dediğiniz gibi benimde önce araştırma yapmam lazım sırf spoiler yememek için yapmıyorum genelde ama yapmam iyi olurmuş.. diğer kitabı suskunlar elimde ilerleyen zamanlarda onu okuyacağım, ama bu sefer araştırıp başlayacağım🤩
1000okur
Yorumunuz için teşekkür ederim. Fikir ve duygularımız çarpıştığı için mutluyum. Suskunlar kitabı bambaşka. Onunda incelemesini hatta tahlil denemesini yaptım. Onuda okursanız size fayda sağlayacaktır. İhsan Oktay Anar benim edebiyatımın baş tacıdır. Değeri gerektiği kadar bilinmez. Teşekkür ederim .🙏
Kesikle bircok kisinin hislerine tercüme olduğunuz gibi benimde düşüncelerimi çok güzel bir şekilde yazıya dönmüşsünüz teşekkürler
1000okur
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Harika bir anlatım ve tanıtım olmuş tesekkurler
1000okur
Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Ben teşekkür ederim.
Ben bu kitabı lise ikiye giderken okumuştum. O zamanlar bilmediğim kelimelerin anlamlarına baka baka okumuştum. Kitap bittiğinde çok beğenmiştim. Hatta birkaç yakın arkadaşıma kitabı verip okumalarını istemiştim. Ama her seferinde dilinin çok ağır olduğunu söyleyip daha giriş kısmını bile tamamlamadan kitabı bana geri verdiler.. Yıllar sonra kapakta yer alan resmi bir dergide gördüm. Matrakçı Nasuh tarafından çizilmiş. Kendimi kısa bir an için de olsa geçmişe dönmüş gibi hissettim. Daha sonra yazarın ikinci kitabını okudum. Kitab-ül Hiyel çok daha karmaşık bana göre. İçerisinde bir sürü basit makine düzeneği çizimlerle ve sözlü olarak anlatılıyor. Bir de bunun İhsan Oktay Anar üslubu ile anlatıldığını düşünün.. Şimdi ben de tekrar Puslu Kıtalar Atlasını okumayı düşünüyorum:)) Son
1000okur
Bende yakın zamanda Amat kitabını okudum. Puslu Kıtalar Atlası kitabını çok andırdı bana. Puslu kıtaların özel bir baskısı var, karikatür şeklinde. onuda okuyacağım nasipse. Amat'ı da tavsiye ederim, çok güzel.
Harika bir okuma süreci tanımlaması yapmışsınız bunu bir çok yazara da yapmalıyız yazara ve emeğine nezaket , konu ve tefekküre değer verme ve bunları yazabilme. harikasınız.paylasim için teşekkürler
1000okur
Yakın zamanda Oktay Sinanoğlu için de benzer bir paylaşım yapacağım. Yorumumuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.