Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Nicat Shukurlu yorumladı.
352 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yıllar sonra bir kez daha okudum Zorba'yı. Çoğu kişi gibi kitaptan çok filmiyle yer edinmiş zihnimde. Nikos Kazancakis'in 1946 yılında yazdığı Zorba, en çok da bilinen kitabı sanırım. Kitabın başında yer alan  önsözde Nikos Kazancakis:  " Eğer bugün, dünyada bir ruh kılavuzu, Hintlilerin dediği gibi bir 'guru', Aynaroz papazlarının dediği gibi bir 'yeronda' seçmem gerekseydi, kesinlikle Zorba'yı seçerdim." diyerek, Zorba'nın onun için ne denli önemli olduğunu belirtiyor. Patron olarak bahsedilen entelektüelin ağzından anlatılan hikâye ilerledikçe,  neden Zorba'nın ruh kılavuzu olarak seçilmiş olabileceğine dair pek çok fikriniz oluyor. Zorba hayatı doyasıya yaşayan, yaşadıklarından dolayı pişmanlıkları  olsa da kendini bu pişmanlıklara hapsetmeyen, düşüncelerini dile getirmekten çekinmeyen, hiçbir yere ait olmayan bir karakter.Yaşadığı an önemli  Zorba için. Vatan kavramı üzerine olan düşünceleri beni etkiledi diyebilirim. Kadınlar üzerine düşünceleri ise yer yer sinirlendirdi.Ben herkesin aksine Kazancakis'e değil, Zorba'ya kızdım. Zorbanın " kâğıt faresi" olarak nitelendirdiği Patron ise okuyan, düşünen belki de bu özellikleriyle yaşamı ıskalayan biri. Yine yeniden zevkle okudum Zorba'yı.
Zorba
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 201416bin okunma
·
905 görüntüleme
Nicat Shukurlu okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Zaten düşüncesi çokta kadından öteye gitmiyor. Bir ara dul kadın diye diye öleceğini sandım. Kadınlara dair fikirleri benide sinir etdi.
3 önceki yanıtı göster
Özlem Akbaş okurunun profil resmi
Zorba'nın kurmaca bir karakter olduğunu unutmamak gerek, eksileri ve artıları var karakterinin.Ama inanılmaz yaşam dolu.
1 sonraki yanıtı göster
Tc Kemal Cengiz okurunun profil resmi
"Hayır sen özgür değilsin !sadece senin bağlı olduğun ip digerlerinden biraz uzun."
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.