2022 5. kitabı
Yaşar Kemal ile tanışmak için biraz geç kaldım. Ne diyelim geç olsun güç olmasın. Yılanı Öldürseler, bir başkaldırı ve bir kabullenişin öyküsü. Anadolu köylüsünün cehaletine, yargılarına direnen bir başka Anadolulu küçük Hasan'ın ve onun güzeller güzeli annesi Esme'nin öyküsü... Tecavüz, iftira, dedikodu, cinayet her şey bir yana kadının yalnızca iki bacağının arasına sıkıştırılan "namus" bir yana. Bu konuda çok düşünen ve belli değer yargılarına sahip insanlar için Esme'nin öyküsü rahatsız edici olabilir fakat rahatsız edici olduğu kadar gerçek de. Bugün bile bu topraklarda benzer hikayeleri yaşayan kadınlar var. Yaşar Kemal'in kalemi hakkında konuşmak haddime değildir herhalde. Zaten henüz onu anlayacak noktada da değilim. Fakat Hasan'ın çocukluk hislerini öyle güzel kaleme almış ki ben 9 yaşıma döndüm. Eserde ilgimi çeken en önemli unsur buydu, hislerin ve durumların betimlenişi. Kâh iftiracı, vurdumduymaz köylülerden oluyorsunuz; kâh küçük Hasan, bazen Esme bazen ise Abbas... Bu toprakları bu kadar başarılı anlatan bir şeyi okumak istiyorsanız Yılanı Öldürseler listenizde bulunmalı. Yılanı Öldürseler Yaşar Kemal
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,1bin okunma