Siddhartha
2022 3. kitabı
Herkese merhaba ️ Arkadaşlar okumayan kalmasın İlk okumaya başladığımda tarzım olmadığını düşündüm gitmiyor dedim. Ama sanırım moralimin çok bozuk olduğu bir günde okumaktan dolayıydı. Bırakıp tekrar başladım ve kitap daha uzun olmadığı için üzüldüm adeta. Neden bu kadar geç okudum çok üzüldüm kendi adıma. O kadar hayran kaldım ki kitabı okurken Siddhartha benim yanımdaymış gibi hissettim ben. Ve beni böyle bir silkeledi sanki. İnsanı kendine hayran bırakan bir kitap kesinlikle. Siddhartha bir başyapıt. 1877’de Almanya’da doğan şair, yazar ve ressam Hermann Hesse, 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü alır. Siddhartha , kişinin kendini bulma yolunda neler yaşadığını aktarıyor bize. “Bir kimse arıyorsa, gözü aradığı şeyden başkasını görmez çokluk, bir türlü bulmayı beceremez, dışardan hiçbir şeyi alıp kendi içine aktaramaz, çünkü aklı fikri aradığı şeydedir hep, çünkü bir amacı vardır, çünkü bu amacın büyüsüne kapılmıştır. Aramak, bir amacı olmak demektir. Bulmaksa özgür olmak, dışa açık bulunmak, hiçbir amacı olmamak.” Siddharta , ailesini bırakır ve yaşlılığına kadar olan zamanı kapsar. Bu süreçte anladığımız ise yaşadığımız olaylardan , kişilerden hep ders çıkarırız , tecrübe ediniriz. Bu süreçte bütün olaylar ve kişiler aslında bizim öğretmenlerimizdir. Bilgelik ve olgunlaşma yaşayarak öğrenilir. Siddhartha diğer insanlardan farklı olduğunu bilir ve diğer insanlara çocuk insanlar der. Yaşamın son dönemlerinde bir ırmakla konuşur, doğadan adeta akıl alır, onun öğütlerini dinler. "Dünyanın acı bir tadı vardı. Eziyetti yaşamak." “Biliyorsun çünkü, yumuşak sertten güçlüdür, su kayadan güçlü, sevgi zorbalıktan güçlüdür.” “Dilerim bakışım hep gönlünü okşar, dilerim hep şans getirir senden bana.”
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202447bin okunma